Grupări ruse anti-Putin preiau controlul asupra a trei localităţi din Rusia. Kremlinul acuză Ucraina de "sabotaj"

(Captură ecran)

Un grup de cetăţeni ruşi anti-Putin, de partea armatei ucrainene, a revendicat responsabilitatea pentru ceea ce Moscova a declarat că a fost un atac de "sabotaj" chiar în Rusia.

Într-o postare pe Twitter, grupurile care se autointitulează "Legiunea Libertatea Rusiei" şi "Corpul Voluntarilor Ruşi" au declarat că au "eliberat" o aşezare din regiunea Belgorod.

"Legiunea şi RVC [Corpul Voluntarilor Ruşi - n.r.] au eliberat complet n/a Kozinka, regiunea Belgorod. Unităţile de atac au intrat în Graivoron.

Mergem mai departe. Rusia va fi liberă!", au scris luni după-amiaza, într-un mesaj pe Twitter, cei de la Legiunea "Libertatea Rusiei".

Pe canalul de Twitter Visegrád 24, o postare publicată ulterior anunta că "Legiunea Rusia Liberă, formată din ruşi care luptă de partea armatei ucrainene, a trecut în Rusia în regiunea Belgorod şi a preluat controlul asupra a trei aşezări Kozinka, Glotove, Gora-Podil.

Au loc lupte grele pentru controlul localităţii Graivoron".

Un oficial ucrainean a recunoscut că unităţile au desfăşurat o operaţiune în zonă, dar a insistat că au acţionat independent.

"Putem confirma că această operaţiune a fost efectuată de cetăţeni ruşi. Aceste acţiuni sunt consecinţele intensificării atacurilor transfrontaliere ruseşti, care au dus la victime şi distrugeri", a declarat, pentru CNN, Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

Iusov a declarat că unităţile care au trecut graniţa făceau "parte din forţele de apărare şi securitate" doar atunci când se aflau în Ucraina, dar erau independente de Kiev în rest.

"În Rusia acţionează ca entităţi independente", a menţionat el.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că grupul care a trecut graniţa în districtul Graivoron era "un grup de sabotaj şi recunoaştere" al armatei ucrainene.

Reacţia Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forţele Moscovei lucrează pentru a alunga grupul.

"Scopul sabotajului ucrainean din regiunea Belgorod este de a distrage atenţia de la situaţia din direcţia Bahmut. Forţele ruse lucrează pentru a alunga grupul ucrainean de sabotaj şi recunoaştere de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi pentru a-l distruge. Există suficiente forţe şi mijloace", a declarat Peskov.

Bahmut a căpătat o importantă supradimensionată în conflict, forţele ruse luptând pentru a captura oraşul din estul Ucrainei, în condiţiile în care în alte părţi nu reuşesc să obţină câştiguri.