Grindeanu, despre greva “piloţilor inapţi de zbor”: Povestea costă TAROM peste 2 milioane de euro. N-a picat bine

Sorin Grindeanu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
10.07.2024

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi seara, la Digi 24, că anularea a zeci de zboruri TAROM în cursul zilei de luni, după ce mai mulţi piloţi s-au declarat “inapţi de zbor”, va costa compania peste 2 milioane de euro, în acest cost fiind incluse atât biletele rambursate cât şi despăgubirile oferite pasagerilor.

“Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM, din bugetul companiei. Pe de o parte, se despăgubesc toate biletele pe care oamenii le-au achiziţionat. Apoi, în plus, trebuie să faci despăgubiri, între 200 şi 600 de euro. Este o chestiune care nu a prins TAROM într-o situaţie foarte bună”, a precizat ministrul, citat de News.ro.

De asemenea, el a afirmat că, pe viitor, piloţii care mai vor să protesteze ar trebui să aleagă “calea normală”, astfel încât pasagerii să nu aibă de suferit.

În plus, Grindeanu s-a referit la ajutorul de 100 de milioane de euro pe care TAROM l-a primit de la Comisia Europeană pentru restructurare, scopul fiind că, după 15 ani de pierderi, compania să reintre pe profit.

“Trebuie să încercăm să salvăm TAROM. N-a picat bine toată această poveste venită acum. Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu înseamnă că mare parte din revendicări nu au fost fundamentate. Modul în care s-a întâmplat toată această acţiune ieri eu nu pot să-l aprob şi arată lipsă de respect faţă de pasageri”, a continuat el.

Reamintim că TAROM a anulat zeci de zboruri care urmau să aterizeze sau să decoleze luni de pe Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), arată lista de sosiri şi plecări a companiei Aeroporturi Bucureşti.

Compania a anunţat, iniţial, doar anularea a trei zboruri către şi dinspre trei destinaţii, iar apoi a revenit cu un nou comunicat de presă în care spune că este vorba de “o situaţie fără precedent” şi că este vorba de 10 zboruri de luni. Zborurile au fost anulate după ce câte un pilot sau copilot din fiecare echipaj s-a declarat “inapt de zbor”.

După protestul spontan declanşat luni, deghizat în incapacitate de muncă, piloţii TAROM au transmis un comunicat de presă:

“Astăzi, piloţii au tras un semnal puternic de alarmă, protestând împotriva condiţiilor actuale de muncă şi a managementului deficitar din companie. Această acţiune este un semnal de alarmă, având în vedere că numeroase aspecte critice, inclusiv cele legate de siguranţă pasagerilor, au fost ignorate prea mult timp”.

Marţi, TAROM a anunţat că a ajuns la un acord “pentru derularea operaţiunilor în regim normal” cu piloţii care s-au declarat “inapţi de zbor”.

În plus, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că TAROM va despăgubi pasagerii zecilor de zboruri anulate luni cu sume între 250 şi 600 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor