Grijă părintească în lumea animalelor (Video)

Familie de elefanţi
Familie de elefanţi (Facebook)

Scenele emoţionante cu elefănţelul salvat de părinţii lui sunt de la grădina zoologică din Zurich. Camerele video au surprins un pui de elefant care se dezechilibrează, alunecă şi cade într-o groapă. Mama, tatăl şi alt membru al familiei elefantului l-au ridicat din capcană şi l-au dus în siguranţă. Filmuleţul surprinde prin modalitatea în care elefanţi adulţi l-au înconjurat pe cel mic, protejându-l cu corpurile lor de orice alt rău ar putea să i se întâmple. Martori la scenă sunt şi vizitatorii grădinii zoologice, care sunt impresionaţi de grija elefanţilor faţă de puiul lor.

Elefanţii sunt uriaşii lumii animale. La fel de uriaşă şi legendară este dragostea şi grija pentru puii lor. Aceşti "uriaşi blânzi" sunt fiinţe sensibile şi cu simţ afectiv care trăiesc în legături strânse cu membrii familiei şi cu ceilalţi membri ai turmei. Membrii familiei sunt legaţi prin legături puternice, toţi ajutând la creşterea şi apărarea puilor.

Câteodată, când elefanţii se întâlnesc, fug unul către celălalt şi în semn de salut scot un sunet asemănător cu o goarnă. Dacă totul este în ordine, membrii turmei sunt liniştiţi, scot un mormăit ca un “tors”, semn că „discută” între ei, dar dacă turma este ameninţată de ceva, mormăitul încetează şi adulţii formează un cerc în jurul puilor.

În sălbăticie, dacă un elefant moare, cei din grup se strâng şi îşi arată respectul, exact ca la o înmormântare a oamenilor. De asemenea, dacă un elefănţel îşi pierde mama, acesta va plânge foarte mult. Interesant însă, este faptul că în astfel de cazuri, restul turmei îl va adopta pe elefănţel şi îl va îngriji până în momentul în care se va descurca singur.