Grevă spontană la CFR Călători: Mii de persoane, blocate în gări

O grevă spontană a fost declanşată miercuri dimineaţă de o parte a angajaţilor CFR Călători, care sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pentru luna decembrie 2012. Zeci de trenuri sunt blocate în diverse gări din ţară, iar mii de călători sunt blocaţi în staţiile CFR.
Garnitură de tren în Gara de Nord (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
16.01.2013

UPDATE

Greva spontană de la CFR Călători s-a încheiat la ora 9.00, după ce a fost afectată circulaţia a peste 130 de de trenuri a fost afectată. Greva spontană declanşată de lucrătorii de la CFR Călători a luat prin surprindere mii de pasageri ai trenurilor aflate în circulaţie sau care aşteptau pe peroanele gărilor din toată ţara.

***

O grevă spontană a fost declanşată miercuri dimineaţă de o parte a angajaţilor CFR Călători, care sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pentru luna decembrie 2012. Zeci de trenuri sunt blocate în diverse gări din ţară, iar mii de călători sunt blocaţi în staţiile CFR.

Nu mai puţin de 89 de trenuri nu au plecat din staţii din cauza protestului spontan declanşat miercuri dimineaţă de angajaţii Regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, nemulţumiţi de întârzierea cu o zi a plăţii salariului pe luna decembrie, informează Compania CFR SA.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial, Grigore Mare, a declarat că greva spontană a fost declanşată de angajaţii CFR care se ocupă de circulaţia trenurilor de la companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători şi se va încheia la ora 9.00.

"Angajaţii CFR care se ocupă de circulaţia trenurilor de la companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători au declanşat, miercuri, o grevă spontană nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile la termen şide condiţiile grele de muncă. Sunt nemulţumiri acumulate de-a lungul timpului pe care le-am sesizat conducerii companiilor, dar la care nu am primit răspuns. Am sesizat şi problema furturilor pe calea ferată, care a dus la degradarea siguranţei feroviare”, a precizat Mare.

Directorul companiei CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a precizat că, în unele zone, angajaţii au încetat spontan lucrul la ora 7.00 şi că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie cât mai redus.

"Vom întra în dialog cu angajaţii, să vedem ce revendicări au. Sperăm ca disconfortul creat călătorilor să fie redus", a declarat directorul companiei miercuri dimineaţă.

Roşeanu a mai afirmat că, "de principiu", trenurile vor intra în gările mari şi nu vor opri pe câmp, însă a precizat că nu are o situaţie exactă a trenurilor care sunt afectate.

Salarii neplătite la timp

Directorul CFR Călători a a mai declarat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%. Până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile, şi la CFR Călători, şi la infrastructură, a mai afirmmat Roşeanu.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a afla cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor.

Ministrul a mai precizat că nu are atribuţii, dar îi va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii din subordinea Ministerului Transporturilor, iar cei răspunzători vor plăti.

"Am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli, şi nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care în acest caz este statul, ca dacă oamenii muncesc să fie plătiţi", a declarat miercuri dimineaţă Fenechiu.

Fenechiu a mai afirmat că va căuta soluţii pentru că în cursul zilei de miercuri problema să fie rezolvată.

Salariaţii cer garanţii

Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a declarat că greva nu se va opri la ora 9.00, dacă salariaţii nu vor fi încredinţaţi că vor primi salariile restante, relevă Realitatea TV.

Muncitorii sunt nemulţumiţi pentru că nu s-a efectuat plata salariilor pentru luna decembrie, care trebuia să aibă loc marţi, 16 ianuarie.

Dâmboviţa: 12 trenuri, oprite în gări din cauza grevei

Nu mai puţin de 12 trenuri care tranzitau judeţul Dâmboviţa au fost oprite miercuri dimineaţă în gările din zonă, din cauza protestului spontan declanşat de angajaţii regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

Trenurile au fost oprite în gările Târgovişte, Găeşti, Titu, Ghergani din judeţul Dâmboviţa. Există garnituri feroviare de persoane oprite şi în alte judeţe, cum ar fi gara Săbăreni din Giurgiu.

"Ne-au oprit în gară şi nu vor să ne spună nimic. Acum văd că au început să vorbească şi să ne zică faptul că o să stăm aici de la ora 7.00 până la 9.00. Călătorii sunt nemulţumiţi şi s-ar putea să-i ia la bătaie pe aceşti domni de la CFR. Trenurile sunt de navetişti, venim de la serviciu, mergem la muncă şi nu este uşor să le acceptăm lor protestul spontan," a afirmat un călător aflat în trenul oprit în gara Săbăreni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor