Grecia predă flacăra olimpică organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Paris

Flacăra Jocurilor Olimpice de la Paris, înmânată oficial
Flacăra Jocurilor Olimpice de la Paris, înmânată oficial (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.04.2024

Flacăra Jocurilor Olimpice de la Paris a fost înmânată oficial vineri, organizatorilor francezi, pe stadionul de marmură unde au avut loc primele Jocuri moderne, la Atena, în 1896.

Jucătorul grec de polo pe apă Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung şir de purtători ai torţei, a folosit flacăra pentru a aprinde un cazan pe stadionul Panathenaic. De acolo, aceasta a fost livrată şefului JO Paris 2024, Tony Estanguet, potrivit France 24.

Au urmat câteva momente de suspans, în timp ce asistenţii se chinuiau să aprindă felinarul care va purta flacăra în Franţa.

"Vrea să rămână în Grecia", a glumit Estanguet.

Aflată în siguranţă în lanternă, flacăra va pleca sâmbătă spre Franţa pe un velier din secolul al XIX-lea, traversând Marea Mediterană, urmând să ajungă 12 zile mai târziu în oraşul portuar Marsilia, din sudul ţării.

Flacăra a fost aprinsă pe 16 aprilie la Olympia, în sudul Greciei, unde jocurile antice s-au desfăşurat timp de peste 1.000 de ani, din aproximativ 776 î.Hr. până în 393 d.Hr.

De pe stadionul antic din Olympia, o ştafetă de purtători ai torţei a purtat-o de-a lungul unui traseu de 5.000 de kilometri prin Grecia, care a inclus mai multe insule şi o oprire de o noapte pe vechea Acropolă.

Flacăra olimpică a fost găzduită peste noapte în Ambasada Franţei, urmând să părăsească sâmbătă portul Atena Pireu pe Belem, un velier francez cu trei catarge construit în anul în care au avut loc primele jocuri moderne la Atena.

Belem trebuie să ajungă la Marsilia pe 8 mai, înainte de o ştafetă prin Franţa care va duce flacăra la ceremonia de deschidere de la Paris.

Ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice se va desfăşura în perioada 26 iulie - 11 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor