Grecia ar putea intra într-o nouă perioadă de instabilitate, dacă exit-poll-urile se confirmă

(photos.com)
Epoch Times România
17.06.2012

Grecia ar putea intra într-o nouă perioadă de instabilitate, dacă rezultaltele exit-poll-urilor, care dau o diferenţă foarte mică între Noua Democraţie şi Syriza, se confirmă, comentează BBC.

Rezultatele sunt şi mai strânse decât la scrutinul din 6 mai, în urma căruia partidele nu au reuşit să ajungă la un acord pentru formarea unui guvern de coaliţie.

Cele mai multe sondaje dau câştigătoare Noua Democraţie, dar la o diferenţă de cel mult 2,5% faţă de Syriza, stânga radicală.

În aceste condiţii, clişeul ”fiecare vot contează” este mai adevărat ca niciodată, notează BBC.

Diferenţa dintre câştigător şi formaţiunea de pe locul al doilea se va mări în urma acordării ”primei” de 50 de locuri acordată partidului învingător, potrivit legislaţiei elene.

Dacă rezultatele se confirmă, socialiştii din PASOK, cotaţi între 10% şi 12%, vor juca un rol esenţial în formarea unei coaliţii guvernamentale.

Preşedintele îl va însărcina pe liderul principalului partid să formeze un guvern. Dacă nu reuşeşte într-un interval de trei zile, liderul partidului de pe locul al doilea va face şi el o încercare. În cazul unui eşec, preşedintele formaţiunii de pe locul al treilea va purta negocieri privind formarea unei coaliţii. Dacă nici după a treia încercare nu se ajunge la un acord, preşedintele ţării îi cheamă pe toţi liderii politici pentru a-i aduce la un numitor comun. În caz contrar, declanşează noi alegeri în decurs de 30 de zile, aşa cum s-a întâmplat şi la 6 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor