Graham Watson: Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană peste 10 ani

(photos.com)

Potrivit opiniilor preşedintelui Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR), europarlamentarul britanic Graham Watson, Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană peste 10 ani. În timp ce autorităţile de la Chişinău sunt convinse că moldovenii vor circula liber în UE deja în 2013, Watson crede că „2014 este un reper mai realist”.

În cadrul unei întruniri informale cu presa de la Chişinău, Watson şi-a exprimat speranţa că „Moldova va finializa peste un an negocierile privind acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE, iar în 2014 şi pe cel privind libera circulaţie”, scrie Agenţia „INFOTAG”.

Deci întrebat dacă Uniunea Europeană va acorda republicii regim de liber schimb în 2014 ca un bonus pentru finalul mandatului AIE-2, Watson a subliniat că „UE nu oferă bonusuri pe astfel de criterii” şi că „totul depinde de eforturile pe care le veţi depune şi dacă veţi întruni condiţiile necesare până în 2014”.

Referitor la problema transnistreană, europarlamentarul a opinat că aceasta „nu va avea un impact semnificativ asupra Acordului de Asociere cu UE, însă poate afecta aderarea Republicii Moldova la UE”.

Totodată Graham Watson a menţionat: „Moldova va adera la UE, probabil, peste vreo 10 ani, iar situaţia privind Transnistria s-ar putea schimba între timp. Statele UE depun mari eforturi pentru a presa Rusia în scopul soluţionării diferendului transnistrean. În ceea ce ţine de Moldova, se foloseşte puterea focului diplomatic”.

Precizăm că premierul Vladimir Filat şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, au promis că moldovenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană la finele anului 2012, dar recent au amânat data prognozată pentru sfârşitul anului 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe