Goţiu: Funcţionează! Camion de 20.000 euro, confiscat pentru că transporta ilegal lemn evaluat la 3.000 lei

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)

Fostul senator USR Mihai Goţiu, cunoscut activist de mediu, a anunţat că un camion de 20.000 de euro a fost confiscat pentru că transporta ilegal lemn evaluat la 3.000 de lei.

"Funcţionează! Camion de 20.000 de euro, confiscat pentru că transporta ilegal lemn evaluat la 3.000 de lei. O nouă dovadă că una dintre prevederile anti-hoţie introduse în noul Cod Silvic, anul trecut, al căror co-iniţiator am fost, produce efecte, am primit-o, la începutul acestei săptămâni, din Suceava. Potrivit unui comunicat al Poliţiei, în data de 8 mai, în jurul orei 15.00, lucrătorii Secţiei nr. 15 Poliţie Rurală Vatra-Dornei aflaţi pe raza comunei Crucea în cadrul Planului de acţiune 'Scutul pădurii', au oprit pentru control autoutilitara marca MAN încărcată cu lemn rotund răşinoase molid pe drumul comunal Poiana Bobului din satul Crucea", a afirmat Goţiu.

Potrivit fostului parlamentar, verificările în noul SUMAL au arătat că pentru cantitatea de material lemnos transportată nu există documente legale de transport, nefiind generat cod unic.

"La inventariere, s-a dovedit că era vorba de o cantitate de 14,18 mc lemn rotund răşinoase molid, în valoare estimativă la 2.900 lei. În conformitate cu prevederile art. 68 alin. 2(1)1 şi alin. 2(2) din Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic) modificată şi completată anul trecut, fapta constituie infracţiune (fiind vorba de peste 10 mc transportaţi fără acte). Astfel, pe lângă confiscarea lemnului, s-a dispus şi confiscarea camionului MAN (a cărui valoare e de aproximativ 20.000 de euro), iar şoferul s-a ales şi cu dosar penal. Ştirea asta (şi altele de acest gen, pe care le-am mai promovat) merită să circule. Atât pentru a înţelege că, în ciuda defetiştilor şi în ciuda faptului că lupta cu Mafia Pădurilor e departe de a se fi încheiat, eforturile noastre nu sunt în zadar şi, încet, încet, le închidem hoţilor, portiţă după portiţă. Cât şi pentru cei care îşi închipuie că vor mai scăpa ca până acum. Pe lângă dosarul penal (a cărui finalizare va fi mai dură) e bine să ştie că vor rămâne şi fără bunurile lor. Că asta e ceva ce îi doare mai tare. Că fără ele e mai greu să-şi continue furtul pentru a-şi acoperi paguba", a declarat Goţiu.