Gorj: Parcul Industrial Sadu II asigură 500 de locuri de muncă

Epoch Times România
18.09.2009

Singurul parc industrial din judeţul Gorj, SC Parcul Industrial Sadu II sau Bumbeşti-Jiu, cum mai este numit, a fost înfiinţat în anul 2002, pentru a compensa, parţial, pierderea locurilor de muncă de la fosta Uzină Mecanică Sadu II.

În prezent, parcul industrial asigură locuri de muncă pentru circa 500 de persoane.

În anul 2002, o parte a patrimoniului Uzinei Mecanice Sadu II, deţinut în totalitate de Compania Naţională ROMARM SA, a fost trecută în domeniul privat al judeţului Gorj, administrat de Consiliul Judeţean Gorj, în vederea înfiinţării unui parc industrial al cărui principal obiect de activitate urma să îl constituie administrarea patrimoniului prin închirierea de terenuri şi spaţii potenţialilor clienţi români şi străini. Astfel, o suprafaţă totală de 18 ha, dintre 3,2 ha au fost numai clădiri, au intrat în posesia CJ Gorj, valoarea totală a patrimoniului cedat fiind de 1.900.000 milioane lei, reprezentând contravaloarea terenului şi a halelor de construcţie.

Marius Vlaicu, directorul SC Parc Industrial Sadu II, a declarat că, în primii doi ani de activitate, respectiv în 2003 şi 2004, societatea a înregistrat pierderi de profit considerabile. Începând din 2005 însă, odată cu venirea mai multor firme din Franţa, Serbia şi Republica Moldova ce au avut ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, prelucrări mecanice, confecţii metalice pentru energie şi minerit şi chiar confecţii textile, cifra de afaceri a parcului industrial a crescut, societatea ieşind pe profit în fiecare an de atunci.

Pe lângă aceşti investitori mici, care au contribuit la absorbţia forţei de muncă din zonă, la sfârşitul anului 2006, Parcul Industrial Bumbeşti Jiu a încheiat cu firma Pirelli Eco Technology Ambiente SA cel mai avantajos contract comercial de la înfiinţare pentru închirierea unei suprafeţe de peste 8 ha de teren, unde a fost construită şi pusă în funcţiune o fabrică pentru producţia de filtre auto cu particule la eşapamentul autovehiculelor cu motoare diesel Euro 5 şi 6. Aceasta produce şi în prezent, asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 200 de persoane.

În afară de Pirelli SA, în Parcul Industrial Sadu îşi mai desfăşoară activitatea zece firme mici, fiecare având în jur de 15 angajaţi. În total, firmele din cadrul Parcului Industrial Sadu II au aproximativ 500 de salariaţi. Marius Vlaicu declară că aceştia reprezintă o sursă considerabilă de venit atât pentru Consiliul Local al oraşului Bumbeşti-Jiu, cât şi pentru Consiliul Judeţean Gorj prin impozitele salariale şi plata taxelor locale.

Parcul Industrial Sadu II are cea mai mică chirie din ţară dintre parcurile publice, respectiv 0,6 euro(mp)lună. Pe lângă această facilitate, firmele care îşi desfăşoară activitatea în incinta parcului nu plătesc impozit pe teren, acesta în urma Ordonanţei de Urgenţă nr. 65 din 2001, care a reglementat regimul parcurilor industriale publice.

Directorul Marius Vlaicu a precizat că parcul beneficiază de toate utilităţile, gaz, internet, canalizare, infrastructură şi că mai sunt disponibili încă o mie de metri pătraţi de hale de producţie, pentru eventualii clienţi interesaţi.

Parcul Industrial Sadu II face parte din regiunea de dezvoltare sud-vestică a Olteniei, zonă ce are cel mai redus număr de investiţii străine directe. În regiunea Olteniei mai există doar două parcuri industriale, la Corabia în judeţul Olt şi la Craiova, în judeţul Dolj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor