Gigantul farmaceutic Merck opreşte dezvoltarea de vaccinuri COVID-19

Logo-ul companiei Merck
Logo-ul companiei Merck (Getty Images)

Merck a declarat luni că opreşte dezvoltarea celor două vaccinuri anti COVID-19 la care lucra.

Cele două vaccinuri care erau în curs de dezvoltare „au fost în general bine tolerate, dar răspunsurile sistemului imunitar a fost inferior celui observat în cazul infecţiei pe cale naturală şi a celui raportat în cazul administrării altor vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 / COVID-19”, a declarat într-un comunicat compania din New Jersey.

Citiți și Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV

COVID-19 este boala cauzată de virusul Wuhan, cunoscut şi sub numele de SARS-CoV-2.

Studiile Merck au fost de faza 1, ceea ce înseamnă că vaccinurile erau încă în curs de definitivare. Merck a semnat anul trecut un acord cu guvernul federal al SUA pentru a furniza până la 100.000 de doze de vaccin.

Compania se concentrează acum pe două variante terapeutice pentru noul virus.

„Suntem recunoscători colaboratorilor noştri care au lucrat cu noi la aceste proiecte de vaccin şi voluntarilor din cadrul studiilor”, a declarat dr. Dean Li, preşedintele Laboratoarelor de Cercetare Merck, într-o declaraţie. „Suntem hotărâţi în angajamentul nostru de a contribui la efortul global de a ameliora povara acestei pandemii asupra pacienţilor, a sistemelor de sănătate şi a comunităţilor”.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan a fost scurs dintr-un laborator capătă tracţiune - consilier american de securitate naţională

Două vaccinuri COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare de urgenţă în Statele Unite. Unul este realizat de compania Moderna, iar celălalt de Pfizer şi BioNTech.

O serie de alte companii încă dezvoltă sau testează vaccinuri. Vaccinul Astrazeneca a fost autorizat sau aprobat pentru utilizare în aproape zece ţări, în timp ce mai multe vaccinuri fabricate în China şi Rusia au primit aprobare în ţările în curs de dezvoltare şi în alte ţări. India a aprobat recent propriul vaccin, Covaxin.

Citiți și "Totul a fost o minciună" - consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul Wuhan provine din laborator

Un vaccin de la Johnson & Johnson se crede că este aproape de autorizare în Statele Unite şi ar putea fi următorul vaccin care va primi autorizaţie.