Ghinea, despre aşa zisele firme private din PNRR: PSD a dat click dreapta la properties la document. Şi au găsit Toshiba

Cristian Ghinea - gov.ro
Cristian Ghinea - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, la Digi24, de ce numele unor companii private apar în anexele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), făcând referire la producătorul de calculatoare Toshiba, firma de consultanţă KPMG sau fondul de investiţii Franklin Templeton. Intervenţia lui Ghinea vine pe fondul unor acuzaţii lansate de PSD că în redactarea Planului au fost implicate astfel de firme private.

“Noi am publicat tot. Suntem singurul stat european care a publicat tot, inclusiv anexele. Ce a făcut PSD în loc să citească? E greu de citit. Au dat click dreapta să se uite la properties la document şi au găsit nişte nume acolo. Au găsit Toshiba. Cineva a lucrat pe un calculator Toshiba. Şi PSD, în înţelepciunea sa, spune: a lucrat firma Toshiba. E ridicol.

Cu KPMG este şi mai simplu. Eu deduc, că nu am lucrat direct cu KPMG, noi am primit de la firma de stat Nuclearelectrica un proiect de a produce hidrogen. Ceea ce este foarte bine. De ce Nuclearelectrica? Pentru că au foarte multă apă, pe Dunăre, la Cernavodă. Doar că Nuclearelectrica nu are expertiză pe asta şi atunci a luat o firmă de consultanţă, deduc eu, să-i ajute să le scrie proiectul. Este ceva legitim”, a declarat Ghinea.

În ceea ce priveşte firma de consultanţă Franklin Templeton, aceasta a publicat un studiu prin care spune de ce trebuie România să facă paşi în revoluţia hidrogenului, a susţinut ministrul.

“Sunt două revoluţii în Europa, asta a hidrogenului şi a microelectronicelor. Europa şi-a propus să facă aceste două revoluţii, le avem prinse în PNRR pe amândouă, România va fi parte din aceste revoluţii. În cazul acelei firme, au publicat un fel de studiu de ce trebuie să facă România acest pas. Firma respectivă de stat l-a luat şi l-a băgat acolo, ca argumente. Cu sursă, este un studiu public. Dar la PSD, care sunt obişnuiţi cu plagiatele, au crezut că e ceva îngrozitor”, a adăugat Cristian Ghinea.