Gheorghe Funar amendat cu 2.000 de lei după ce a declarat că limba maghiară este "limba cailor"

Gheorghe Funar
Gheorghe Funar (Epoch Times România)

Fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a fost amendat cu 2.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că limba maghiară este "limba cailor" şi nu poate fi folosită în România, relatează hotnews.

Decizia a fost luată de Colegiul director al CNCD în cadrul şedinţei de miercuri, 18 martie 2015. Instituţia a fost sesizată de către senatorul UDMR Tanczos Barna care a reclamat faptul că pe 22 octombrie 2014, în cadrul unei emisiuni la TVR1, după ce le-a adresat telespectatorilor un mesaj de salut atât în limba română, cât şi în limba maghiară, Gheorghe Funar a făcut următoarele afirmaţii:

"Spuneţi-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este româna şi la Bucureşti, este urmaş al limbii primordiale pe planetă, vă rog să nu mai folosească niciun cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română", şi respectiv

"Suntem în România, la Budapesta se poate vorbi, mâine este a treia zi naţională a Ungariei, poate vorbi ungureşte acolo, aici vorbeşte româneşte. Dacă eu sunt preşedintele României, vă asigur că nu se va mai vorbi în limba maghiară nimeni, nici la televiziunea română".

Colegiul director al CNCD a decis că declaraţia potrivit căreia limba maghiară este "limba cailor" care nu poate fi utilizată în România reprezintă discriminare. Instituţia a explicat în motivarea deciziei că, a declara că un maghiar din România nu poate vorbi limba lui maternă, ci doar limba statului, echivalează cu negarea dreptului românilor de a vorbi în limba română în afara graniţelor României.

De asemenea, CNCD a mai arătat că declaraţia lui Funar a fost făcută în public, la un post de televiziune, şi că "vizează atingerea demnităţii, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, îndreptate împotriva petentei, pe criteriul lingvistic şi etnic".

Afirmaţia potrivit căreia limba maghiară este limba cailor care nu poate fi folosită în România "nu contribuie la nicio formă de dezbatere publică capabilă de a duce la un progres al relaţiilor umane, ci creează o stare ostilă, de intimidare. Această formă de expresie diseminează, incită, promovează intoleranţă etnică, prin urmare trebuie sancţionată", a mai arătat CNCD.

În consecinţă, instituţia a decis ca Gheorghe Funar să fie amendat cu 2000 de lei şi l-a obligat pe politician să publice rezumatul deciziei într-un ziar naţional.

Hotărârea Consiliului poate fi atacată în termen de 15 zile, la instanţa de contencios administrativ.

Reamintim că Gheorghe Funar era, la data afirmaţiilor incriminate de CNCD, aspirant la funcţia de preşedinte al României.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne