Germania: Lideri SPD critică planul lui Merkel privind noua coaliţia de guvernare

Michael Mueller, primarul social democrat al Berlinului.
Michael Mueller, primarul social democrat al Berlinului. (Getty Images)

Oficiali de rang înalt din Partidul Social Democrat din Germania (SPD) şi-au manifestat îngrijorarea cu privire termenii planului de formare a noii coaliţii de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, susţinând că partidul lor ar fi trebuit să impună celeilalte părţi mai multe condiţii.

“Aceeaşi coaliţie cu aceleaşi politici nu este răspunsul corect”, a afirmat duminică primarul SPD-ist al Berlinului, Michael Mueller.

Mueller a afirmat că o condiţie principală ca SPD să intre într-o coaliţie cu blocul CDU/CSU al cancelarului Merkel ar fi fost aceea de a convinge liderul german să impună impozite mai mari celor bogaţi şi de a restructura sistemul de sănătate, adăugând că aceste chestiuni au fost sacrificate de unii lideri SPD doar pentru a ajunge la un acord preliminar cu Merkel.

Mau Dreyer, premier SPD în landul Renania-Palatinat, a criticat la rândul său unda verde dată de partid cancelarului german în privinţa impunerii unei limite asupra imigrării. Ea a afirmat că modul în care ar trebui să rezolve Germania situaţia cu refugiaţii, după cum este prezentat în foaia de parcurs a coaliţiei, este dificil de acceptat pentru SPD.

Preşedintele SPD, Martin Schulz, a lăudat acordul preliminar privind coaliţia ca un progres major. Totuşi, Merkel, care a eşuat în prima sa încercare din noiembrie 2017 să formeze un parteneriat cu două partide mai mici, va trebui să aştepte până la congresul SPD de sâmbăta viitoare, când un număr de 600 de delegaţi ai partidului ar urma să dea undă verde negocierilor. Apoi, acordul va fi supus votului final, la care vor participa peste 400.000 de membri SPD.

Merkel a condus Germania cu o aşa-numită mare coaliţie împreună cu social democraţii pe durata a 8 ani din cei 12 de când ocupă funcţia de cancelar. Cele două partide mainstream ale Germaniei se tem că lipsa unui consens între aceştia va oferi partidelor naţionaliste de extremă dreapta un impuls mai mare pe scena politicii germane, după ce alegerile generale din septembrie 2017 au arătat că acestea sunt în ascensiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe