Germania îşi închide baza uzbekă. Prezenţa militară vestică în Asia Centrală ia sfârşit

Germania a anunţat că va închide baza aeriană din Uzbekistan, ultima instalaţie militară vestică în Asia Centrală. Conform analiştilor, ţările din această regiune par să fi fost presate de Rusia pentru a reduce prezenţa militară occidentală pe teritoriile lor.
Baza aeriană germană din Termez.
Baza aeriană germană din Termez. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.10.2015

Baza din oraşul uzbek Termez, care a oferit suport pentru forţele din Germania şi alte state NATO ce au activat în Afganistan începând cu 2001, va fi închisă până la sfârşitul acestui an, au anunţat oficiali ai armatei germane, conform RFE/RL.

Aproximativ jumătate din personalul german al bazei a părăsit oraşul Termez la începutul acestei luni, a declarat armata. În plus, forţele germane din nordul Afganistanului s-au bazat din luna august pe forţa aeriană americană.

“[Baza din] Termez este acum doar o rezervă. Nu o folosim în acest moment, şi din acest motiv o închidem”, a declarat Dominik Wullers, purtător de cuvânt pentru Comanda germană a Operaţiunilor Militare Străine.

“O parte din personal va fi transferat la Mazar-e Sharif în Afganistan, unde este baza noastră, în timp ce alţii vor fi trimişi în Germania”, a adăugat Wullers.

Totuşi, armata germană nu a exclus posibilitatea ca forţele sale să se întoarcă la baza din oraşul de frontieră din sudul Uzbekistanului.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Germania că a ignorat abuzurile comise de autorităţile uzbeke în privinţa drepturile omului. Preşedintele Uzbekistanului Islam Karimov se află la putere din epoca sovietică şi nu tolerează prea mult disidenţa.

Înfiinţată la sfârşitul anului 2001, baza aeriană din Termez a fost una dintre puţinele instalaţii militare deschise de statele NATO în Asia Centrală pentru a ajuta operaţiunile militare din Afganistan.

Majoritatea trupelor străine s-au retras din Afganistan până la sfârşitul anului trecut, scăzând necesitatea acestor baze. În acelaşi timp, statele din Asia Centrală par să fi fost presate de Rusia pentru a reduce prezenţa militară occidentală pe teritoriilor lor.

Statele Unite îşi vor extinde prezenţa militară în Afganistan în perioada post-2016, a anunţat joi preşedintele american Barack Obama. Liderul de la Casa Albă a adăugat că a decis să păstreze în Afganistan 9.800 de militari americani în cea mai mare parte a anului viitor, iar după aceea doar 5.500 de militari, ţinând cont de faptul că situaţia securităţii în ţara asiatică este “încă fragilă şi în unele locuri există riscul de a se deteriora”, conform Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor