Georgia infirmă informaţiile privind pregătirea de combatanţi sirieni antijihadişti pe teritoriul său

Vedere generală a Parlamentului georgian.
Vedere generală a Parlamentului georgian. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)

Guvernul Georgiei a infirmat informaţia apărută recent în revista americană Foreign Policy conform căreia pe teritoriul Georgiei ar urma sa fie pregătiţi rebeli sirieni, în cadrul operaţiunii internaţionale antiteroriste împotriva grupării Statul Islamic (SI), informează ITAR-TASS.

'Nu corespunde realităţii informaţia conform căreia, în cadrul operaţiunii antiteroriste internaţionale împotriva SI, în Georgia vor fi pregătiţi rebeli sirieni', se arată în comunicatul difuzat miercuri de Consiliul pentru securitatea statului şi gestionarea crizelor din cadrul guvernului georgian.

În comunicat se precizează că 'Georgia nu intenţionează nici să trimită un contingent militar propriu în cadrul coaliţiei împotriva SI şi nici să deschidă în ţară vreun centru de pregătire'.

Totodată, în comunicat se subliniază că 'Georgia sprijină eforturile comunităţii internaţionale în lupta împotriva terorismului, fapt confirmat de participarea activă a ţării la operaţiunea ISAF din Afganistan'. 'În ceea ce priveşte coaliţia internaţională împotriva SI, participarea Georgiei la aceasta se va limita în principal la misiuni umanitare', anunţă Consiliul pentru securitatea de stat şi gestionarea crizelor.

Anterior, şefa diplomaţiei georgiene Maia Panjikidze, ce participă în prezent la sesiunea Adunării Generale a ONU de la New York, a declarat că 'participarea Georgiei la coaliţia de luptă împotriva SI va avea un caracter exclusiv umanitar'. Panjikidze a accentuat că 'sunt excluse categoric orice participare militară a Georgiei' în activitatea acestei coaliţii şi ''înfiinţarea pe teritoriul Georgiei a vreunei baze de antrenament pentru pregătirea de grupuri de luptă împotriva terorismului'.

Publicaţia americană Foreign Policy, care cita o sursă anonimă din cadrul Administraţiei americane, nota marţi că Georgia le-ar fi propus SUA să amplaseze pe teritoriul său o bază de antrenament unde combatanţi sirieni să fie pregătiţi pentru lupta împotriva SI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe