Georgia a acuzat, luni, un fost ministru adjunct de Interne că a complotat din Ucraina pentru a răsturna guvernul de la Tbilisi, punând la încercare legăturile cu Kievul în timp ce Georgia îşi adânceşte relaţiile cu Rusia, potrivit Reuters.
Serviciul de securitate de stat al Georgiei (SSG) a declarat că a monitorizat un grup condus de Giorgi Lortkipanidze, afirmând că acesta a lucrat ca adjunct al şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene şi că este un fost membru al unui guvern georgian puternic pro-occidental.
"Potrivit unor informaţii confirmate şi verificate, punerea în aplicare a planului - elaborat de Giorgi Lortkipanidze - ar implica un grup destul de mare de luptători georgieni din Ucraina şi o parte a tineretului georgian", se arată într-o declaraţie a serviciului.
Instituţia nu a furnizat dovezi, iar la Kiev, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a transmis că Tbilisi "încearcă să demonizeze Ucraina" din motive interne.
"Statul ucrainean nu a intervenit, nu intervine şi nu intenţionează să intervină în afacerile interne ale Georgiei", a scris oficialul pe Facebook.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informaţii Militare al Ucrainei, Andrii Iusov, a declarat că nu a avut niciodată un Giorgi Lortkipanidze ca şef adjunct, deşi a refuzat să spună dacă a angajat o astfel de persoană.
Georgia arată în declaraţie că presupuşii complotişti plănuiau să canalizeze frustrarea tinerilor georgieni în cazul în care Uniunea Europeană nu va reuşi să acorde ţării lor statutul de candidat la un summit UE de la jumătatea lunii decembrie.
De asemenea, Georgia menţionează că este hotărâtă să adere la UE. Însă anul trecut i s-a refuzat statutul de candidat, Bruxelles-ul afirmând că trebuie să reducă polarizarea politică şi să îmbunătăţească instituţiile statului. De atunci, oficialii UE spun că, în cele din urmă, Georgia a regresat.
Relaţiile cu Europa au avut şi ele de suferit de la începutul războiului din Ucraina, deoarece Tbilisi a evitat să dea vina pe Moscova, deşi populaţia Georgiei este puternic pro-Ucraina.
Mulţi georgieni au resentimente faţă de sprijinul acordat de Rusia regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, iar georgienii sunt bine reprezentaţi printre străinii care luptă pentru Ucraina.
Deşi Tbilisi a trimis ajutoare umanitare în Ucraina, a refuzat să impună sancţiuni Rusiei, iar în luna mai a permis zboruri directe către şi dinspre această ţară vecină pentru prima dată din 2019.
În aceeaşi lună, prim-ministrul Irakli Garibaşvili a dat vina pe extinderea alianţei occidentale NATO pentru invazia rusă împotriva Ucrainei. În decembrie, preşedintele partidului de guvernământ a sugerat că georgienii care luptă în Ucraina şi-ar putea pierde cetăţenia.
Kievul a criticat Georgia pentru că l-a trimis la închisoare pe Mihail Saakaşvili, un fost preşedinte pro-occidental care a dobândit cetăţenia ucraineană.
Serviciul georgian de securitate de stat a numit un fost bodyguard al lui Saakaşvili drept unul dintre presupuşii conspiratori, alături de comandantul unei unităţi georgiene care luptă în Ucraina.