Georgescu: Nu ne convine un curs depreciat, dar unele impozite şi taxe se calculează în funcţie de curs

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
04.07.2012

Ministrul de Finanţe Florin Georgescu a admis miercuri că deprecierea leului în raport cu euro poate să fie „parţial şi din cauza evoluţiei pe scena politică internă”, însă a adăugat că „unele impozite şi taxe se calculează în funcţie de curs”.

„Deprecierea de circa un ban faţă de cursul din ultimele zile probabil vine pe fondul turbulenţelor din zona euro, pentru că în plan economic Guvernul şi eu ne ocupăm foarte strict de menţinerea stabilităţii financiare şi de menţinerea unui mediu economic predictibil”, a declarat ministrul de Finanţe.

Întrebat cum este influenţat cursul de schimb de evenimentele de pe scena politică din ultimele zile, Florin Georgescu a răspuns că nu poate să comenteze ce se întâmplă în alte instituţii ale statului. „Nu am un instrument care să măsoare exact influenţa factorilor interni şi externi asupra cursului de schimb. (...) Eu pot să vă răspun în calitate de ministru al Finanţelor ce realizăm la Guvern din punct de vedere economic. Ce se întâmplă în alte sedii instituţionale nu vă pot comenta”, a explicat Florin Georgescu.
La insistenţa jurnaliştilor, ministrul de Finanţe a admis că creşterea cursului „poate să fie o evoluţie de moment care să ţină o zi, două, trei, cum s-a mai întâmplat şi poate să fie parţial şi din cauza evoluţiei pe scena politică internă”.

„Sigur că nu ne convine un curs de schimb depreciat, dar unele impozite şi taxe se calculează în funcţie de curs, deci înseamnă că ar genera venituri mai mari la bugetul de stat, dar noi nu ne ghidăm după acest parametru, întrucât cursul se calculează pe medie", a susţinut miercuri, la Palatul Victoria, ministrul de Finanţe Florin Georgescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor