Geoană: "Suntem în faţa celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani"

Mircea Geoană
Mircea Geoană (Epoch Times România)

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Digi24, că Europa se află în faţa celui mai complicat moment de securitate din ultimii 30 de ani.

“Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse în jurul şi în interiorul Ucrainei astăzi, ce s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani de zile prin anexarea ilegală a Crimeei, acţiunile maligne pe care Federaţia Rusă le întreprinde în domeniul cibernetic, în domeniul hibrid, dezinformare, dar mai ales această mobilizare neobişnuită şi periculoasă de trupe în jurul Ucrainei creează o evidenţă şi noi spunem lucrurilor pe nume, că suntem în faţa celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”, a declarat oficialul NATO.

Geoană susţine că, în acest context, Alianţa încurajează dialogul cu Federaţia Rusă pentru a “detensiona o situaţie periculoasă”.

“Şi pentru că este un moment complicat, încurajăm dialogul cu Federaţia Rusă pentru că dialogul este util mai ales atunci când sunt probleme complicate. Am urmărit declaraţiile pe care domnul Lavrov le-a avut, şi pe care partea rusă le-a avut. Ceea ce vreau să spun este că dorinţa noastră de dialog confirmată de întreaga alianţă rămâne valabilă şi chiar dacă există o diferenţă importantă între propunerile pe care Federaţia Rusă le-a făcut sunt şi lucruri în care credem că putem să avem un dialog constructiv şi să detensionăm o situaţie periculoasă”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a mai adăugat că în următoarele zile, Alianţa va transmite părţii ruse în scris propuneri, sperând ca apoi să fie convocat un nou consiliu NATO – Rusia în care să se încerce găsirea unor soluţii menite să detensioneze această criză de securitate.

“Nu luăm în calcul un scenariu de conflict între NATO şi Federaţia Rusă, luăm în calcul un scenariu de destabilizare şi conflict. Militarii au meseria să anticipeze scenariile mai puţin plăcute. Noi la nivel politic suntem în perfectă sincronizare cu comandaţii noştri militari. […] Protejarea teritoriului şi populaţiilor ţărilor aliate - suntem vigilenţi. Şi românii, şi alţi cetăţeni de pe flancul estic pot să fie siguri de faptul că ne facem datoria şi suntem extrem de pregătiţi să facem faţă oricăror situaţii", a precizat Geoană.

Declaraţiile complete aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne