Geneva: Negocierile privind pacea siriană vor începe cu sau fără oficialii lui Assad

Cea de-a opta rundă a negocierilor intermediate de ONU privind pacea din Siria urmează să înceapă marţi în Geneva, deşi regimul lui Assad încă nu a nominalizat membrii delegaţiei. Discuţiile găzduite de Rusia dau speranţă că se va înregistra un progres.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Delegatul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a afirmat că “nu va accepta nicio precondiţie din partea niciuneia dintre părţi” pentru convorbirile programate să înceapă marţi la Geneva. El a adăugat că discuţiile se vor ghida după rezoluţia adoptată în 2015 de Consiliul de Securitate al ONU, care mandatează o tranziţie politică pentru Siria.

Luni seara, în ajunul întâlnirii, guvernul sirian încă nu a anunţat numele membrilor delegaţiei. Publicaţia pro-guvernamentală Al-Watan a raportat că există o “condiţie ascunsă” pentru discuţii din partea opoziţiei siriene, şi anume ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să se retrgă la începutul unei perioade de tranziţie. Publicaţia a adăugat că guvernul din Damasc îşi va amâna sosirea la Geneva.

Mistura a precizat că se aşteaptă la o participare siriană, “în special luând în considerare angajamentul făcut de preşedintele Assad preşedintelui [rus Vladimir] Putin când s-au întâlnit la Soci”. Mistura a declarat luni seară Consiliului de Securitate la o videoconferinţă: “Noaptea trecută, am primit un mesaj că guvernul [sirian] nu va călători astăzi la Geneva”, adăugând: “În mod natural, sperăm şi, într-adevăr, ne aşteptăm ca guvernul să se alăture în scurt timp”.

Rolul cheie al Rusiei

Rusia rămâne un susţinător cheie al guvernului din Damasc şi, săptămâna trecută, preşedintele Putin a desfăşurat o serie de întâlniri cu părţile relevante în staţiunea rusă Soci. Mistura s-a întâlnit vinerea trecută cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a precizat că Moscova lucrează cu Riadul pentru a unifica opoziţia siriană.

Convorbirile dintre grupurile opoziţiei siriene şi echipa de negociatori a lui Mistura vor începe marţi şi se vor concentra pe depunerea de eforturi pentru a se putea ajunge la un “proces atotcuprinzător” în vederea conceperii şi ratificării unei noi Constituţii, a precizat Mistura.

Opoziţia siriană schimbă negociatorul

Înaltul Comitet pentru Negocieri al opoziţiei siriene (ICN) a numit un nou negociator şef, Nasr Hariri, la întâlnirea ce a avut loc săptămâna trecută în Arabia Saudită. Nasr Hariri îl înlocuieşte pe Riyad Hijab, care a condus ICN la discuţiile precedente de la Geneva, dar a demisionat pe neaşteptate săptămâna trecută pe fondul unor rapoarte potrivit cărora asupra comitetului s-au făcut presiuni pentru a face concesii în favoarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În Siria, activiştii opoziţiei au acuzat Rusia că a desfăşurat duminică un atac aerian în estul ţării, în care au fost ucişi 25 de civili. Atacul a avut loc asupra unui sat controlat de grupul jihadist Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe