G7 avertizează Iranul cu privire la continuarea escaladării programului nuclear

Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

Liderii grupului G7 au avertizat vineri Iranul să nu avanseze cu programul său de îmbogăţire a uraniului şi au declarat că vor fi gata să aplice noi măsuri dacă Teheranul va transfera rachete balistice către Rusia, potrivit unui proiect de comunicat.

"Îndemnăm Teheranul să înceteze şi să inverseze escaladările nucleare şi să oprească continuarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului care nu au justificări civile credibile", se arată în comunicatul consultat de Reuters.

Iranul a instalat cu rapiditate centrifuge suplimentare de îmbogăţire a uraniului la situl său de la Fordow şi a început să instaleze altele, a declarat joi un raport al organismului de supraveghere nucleară al ONU.

În prezent, Iranul îmbogăţeşte uraniu cu o puritate de până la 60%, aproape de pragul de 90% necesar pentru fabricarea de arme, şi ar avea suficient material îmbogăţit la acel nivel, dacă ar continua cu procesul de îmbogăţire, pentru construirea a trei arme nucleare, potrivit unui indicator al AIEA.

"Iranul trebuie să se angajeze într-un dialog serios şi să ofere asigurări convingătoare că programul său nuclear este exclusiv paşnic, în deplină cooperare şi conformitate cu mecanismul de monitorizare şi verificare al AIEA, inclusiv cu rezoluţia Consiliului Guvernatorilor din 5 iunie", a declarat G7.

Iranul afirmă că programul său nuclear este exclusiv în scopuri paşnice.

Liderii au avertizat, de asemenea, Iranul cu privire la încheierea unui acord pentru trimiterea de rachete balistice către Rusia, care ar ajuta-o în războiul său împotriva Ucrainei, afirmând că sunt pregătiţi să răspundă cu măsuri semnificative dacă acest lucru se va întâmpla.

"Cerem Iranului să înceteze să mai sprijine războiul Rusiei din Ucraina şi să nu transfere rachete balistice şi tehnologie aferentă, din cauză că acest lucru ar reprezenta o escaladare materială substanţială şi o ameninţare directă la adresa securităţii europene", au declarat liderii G7.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor