Furtuna Daniel aduce inundaţii şi dezastre în Libia. Au fost raportate 2.000 de victime [Video]

Oraşul Derna din Libia, măturat de inundaţii produse de furtuna Daniel. (Twitter)
A.P.
12.09.2023

Furtuna mediteraneană Daniel a provocat inundaţii devastatoare în Libia, rupând diguri şi măturând cartiere întregi din mai multe oraşe de coastă din estul naţiunii nord-africane.

Numărul victimelor este de 2.000, a declarat luni unul dintre liderii ţării.

Cel mai devastat oraş a fost Derna, localitate deţinută anterior de extremiştii islamici în haosul care a cuprins Libia de mai bine de un deceniu. Libia rămâne împărţită între două administraţii rivale, una în est şi una în vest, fiecare susţinută de miliţii şi guverne străine.

Numărul de morţi confirmat în urma inundaţiilor de weekend a fost de 61 luni seara, potrivit autorităţilor sanitare. Dar bilanţul nu includea Derna, care devenise inaccesibilă. Multe dintre miile de persoane dispărute de acolo au fost duse de ape după ce două baraje din amonte s-au rupt.

Un videoclip postat de locuitorii oraşului a arătat o devastare majoră. Zone rezidenţiale întregi au fost şterse de-a lungul unui râu care coboară din munţi prin centrul oraşului.

Clădirile de apartamente cu mai multe etaje, care odată stăteau la distanţă de râu, s-au prăbuşit parţial în noroi.

Într-un interviu telefonic transmis luni, prim-ministrul Ossama Hamad al guvernului din estul Libiei a declarat că 2.000 de persoane au murit în Derna şi că alte mii sunt dispărute. El a afirmat că Derna a fost declarată zonă de dezastru.

Ahmed al-Mosmari, purtător de cuvânt al forţelor armate ale ţării cu sediul în est, a declarat într-o conferinţă de presă că numărul morţilor în Derna a depăşit 2.000, menţionând că au fost raportaţi între 5.000 şi 6.000 de dispăruţi. Al-Mosmari a atribuit catastrofa prăbuşirii a două baraje din apropiere.

De la o revoltă din 2011 care l-a răsturnat şi ulterior ucis pe dictatorul Moammar Gaddafi, Libia nu are un guvern central, iar disoluţia statului care a urmat a însemnat diminuarea investiţiilor în drumurile şi serviciile publice ale ţării şi, de asemenea, haos în privinţa respectării normelor în construcţii. Ţara este acum împărţită între guverne rivale din est şi vest, fiecare susţinut de o serie de miliţii.

Derna, împreună cu oraşul Sirte, a fost controlată de grupuri extremiste de mai mulţi ani, inclusiv de sateliţi ai Statului Islamic, până când forţele loiale guvernului din est i-au expulzat în 2018.

Georgette Gagnon, coordonatorul umanitar al ONU pentru Libia, a declarat că primele rapoarte au arătat că zeci de sate şi oraşe au fost „grav afectate... cu inundaţii pe scară largă, daune aduse infrastructurii şi pierderi de vieţi omeneşti”.

„Sunt profund întristată de impactul sever al (furtunii) Daniel asupra ţării... Facem un apel tuturor partenerilor locali, naţionali şi internaţionali să îşi unească mâinile pentru a oferi asistenţă umanitară urgentă oamenilor din estul Libiei”, a scris ea pe Platforma X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

În weekend, libienii au distribuit imagini pe reţelele de socializare care arată case şi drumuri inundate în multe zone din estul Libiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor