Francezii votează în prima rundă a alegerilor parlamentare

Alegătorii francezi merg la urne, în condiţiile în care noul partid al preşedintelui Emmanuel Macron pare să fi început în forţă în prima din cele două runde electorale din Franţa.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.06.2017

Emmanuel Macron, care a învins-o cu uşurinţă pe rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen în runda a doua a alegerilor prezidenţiale din 7 mai, urmăreşte să obţină un mandat clar pentru partidul său Republique en Marche.

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 19,24% în jurul amiezii, a transmis Ministerul francez de Interne, faţă de 21,06% cât s-a înregistrat în acelaşi interval de timp în prima rundă a alegerilor parlamentare din 2012.

Sondajele de opinie arată că partidul de centru al lui Macron va obţine cel puţin 30% dintre voturi în prima rundă, în timp ce republicanii de dreapta şi aliaţii lor vor obţine aproximativ 20%. Frontul Naţional de extremă dreapta al Marinei Le Pen ar putea obţine 17%, mai arată sondajele.

“Dorim o majoritate mare pentru a fi capabili să acţionăm şi să transformăm Franţa în următorii cinci ani”, a declarat pentru Reuters Mounir Mahjoubi, ministru în guvernul lui Macron.

Aproximativ 7.882 de candidaţi vor concura pentru cele 577 de locuri ale Camerei Inferioare a Parlamentului Franţei.

Dacă niciun candidat nu câştigă peste 50% dintre locuri în prima rundă, atunci toţi candidaţii care vor obţine cel puţin 12,5% dintre locuri se vor reîntâlni în runda a doua.

Sondajele indică faptul că foarte puţini candidaţi ar putea depăşi pragul de 50% în prima rundă a alegerilor parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor