Fotomodelul belarus Vaşukevici se declară nevinovată. Îi cere scuze oligarhului rus Deripaska

Nastya Rybka
Nastya Rybka (KRIT PHROMSAKLA NA SAKOLNAKORN/AFP/Getty Images)

Un fotomodel belarus ce a susţinut că are dovezi privind presupusul amestesc rusesc în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 i-a cerut scuze unui oligarh rus şi şi-a declarat nevinovăţia cu privire la acuzaţiile de prostituţie ce au fost formulate împotriva sa, potrivit RFE/RL.

Anastasia Vaşukevici, cunoscută şi sub numele de Nastia Ribka, a declarat sâmbătă reporterilor la tribunalul districtual Nagatinski din Moscova că nu este vinovată şi a promis să nu îl „compromită” pe miliardarul rus Oleg Deripaska.

Anterior, ea a afirmat că deţine o înregistrare audio în care oligarhul aparent ar fi discutat despre presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane.

Tribunalul din Moscova a decis ca ea să rămână în detenţie până în 22 ianuarie, în condiţiile în care sunt investigate acuzaţiile privind presupusa implicare în prostituţie a fotomodelului şi a mentorului ei, Aleksandr Kirillov.

„Vă rog să îi transmiteţi scuzele mele lui Oleg Deripaska şi lui Serghei Prihodko”, a declarat ea reporterilor. Prihodko este un politician care a ocupat la un moment dat funcţia de vicepremier al Rusiei. „Îmi pare foarte rău că toate lucrurile s-au întâmplat în acel fel. Îmi este sincer ruşine de ceea ce s-a întâmplat. Nu doresc să agravez [situaţia] şi, astfel, îi cer scuze personal lui Oleg. Toate acestea au fost pentru a-i atrage atenţia lui personal, a nimănui altcuiva, doar a lui”.

Vaşukevici a fost arestată în 17 ianuarie pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova după ce a fost deportată din Tailanda, unde a petrecut aproximativ nouă luni în spatele gratiilor, fiind acuzată de prostituţie.

De asemenea, în Moscova au fost arestaţi şi Kirillov, un aşa-zis guru al sexului cunoscut şi sub numele de Alex Lesley, şi alte două persoane, numite de agenţia de ştiri Interfax ca Andrei Zhezhka şi Maria Zharkova.

Fotomodelul a ajuns în atenţia lumii în februarie 2018, când activistul rus anticorupţie Alexei Navalnîi a publicat un documentar care pare să îl surprindă pe Prihodko în largul coastei Norvegiei pe un iaht al oligarhului Oleg Deripaska, care are legături cu Kremlinul.

Raportul lui Navalnîi s-a bazat pe fotografii şi materiale video publicate de Anastasia Vaşukevici pe Instagram în 2016. De asemenea, Prihodko şi Deripaska păreau să discute despre politica americană.

Vaşukevici, care a fost fotografiată pe iaht, a afirmat anterior că ar fi avut o aventură amoroasă cu Deripaska.

Deripaska, care neagă faptul că ar fi avut o relaţie cu Vaşukevici, a declarat în martie 2018 pentru CNN că afirmaţiile fotomodelului sunt o „tentativă de a politiza acuzaţiile poliţiei tailandeze”.

Deripaska, unul dintre oligarhii ruşi loviţi de sancţiunile americane, a fost la un moment dat asociat al lui Paul Manafort, fost preşedinte al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump. Manafort a fost condamnat anul trecut în SUA pentru fraudă fiscală şi bancară.

De asemenea, Anastasia Vaşukevici şi partenerul ei Kirillov au ajuns din nou în lumina reflectoarelor după ce au fost arestaţi în Tailanda pentru presupusa organizare a unui seminar de „pregătire sexuală”. Cei doi au cerut azil în Statele Unite.

În plus, Vaşukevici şi Kirillov au de înfruntat şi alte probleme de natură juridică în Rusia, în condiţiile în care Deripaska a câştigat în iulie 2018 un proces de invadare a intimităţii împotriva celor doi, cu privire la materialul video folosit de Navalnîi pentru raportul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe