Fotografii înşelătoare atribuite incendiilor din Amazon care circulă pe reţelele de socializare [foto]

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă (screenshot tramite foto web)

Agenţia de ştiri AFP a detectat că multe dintre imaginile care au circulat pe reţelele de pe hashtag-ul #PrayForAmazonas despre incendiul din Amazon, Brazilia, sunt de fapt false.

1. Operaţiunea „Valul Verde”

(screenshot tramite web)

În această fotografie se vede o pădure distrusă de foc şi un singur copac care a reuşit să fie salvat. Imaginea a fost distribuită foarte mult în reţelele sociale, utilizatorii afirmând că acesta este incendiul din Amazon de anul acesta, însă nu este aşa.

(screenshot tramite web)

De fapt, imaginea a fost surprinsă pe 4 august 2017 de fotograful Bruno Kelly, de la Reuters, în timpul “Operación Ola Verde“ (Operaţiunea Valul Verde), un proces de ardere controlată condus de Instituto Brasilero de Medio Ambiente y Recursos Naturales Renovables (IBAMA) din Brazilia.

2. Plânsul maimuţei

(screenshot tramite web)

Una dintre cele mai virale imagini este cea a unei maimuţe care îmbrăţişează un pui care pare mort, dar acest lucru nu s-a întâmplat în timpul incendiului din Amazon 2019, iar puiul său nu este mort.

(screenshot tramite)

Captura a fost realizată de fotograful indian Avinash Lodhi din Jabalpur (India centrală) şi distribuită în reţeaua sa socială în 2017.

3. Altă imagine veche

(screenshot tramite web)

Deşi această fotografie a fost surprinsă în timpul unui incendiu izbucnit în Amazon, acesta nu a avut loc în anul 2019. Momentul a fost înregistrat de Loren McIntyre, un fotograf american cunoscut pentru contribuţia sa la National Geographic.

Deşi nu este clară data la care a fost luată, se estimează că este de acum 16 ani sau mai mult, înainte de moartea fotografului, în mai 2003.

4. Un incendiu în America de Nord

(screenshot tramite web)

Această imagine arată un incendiu devastator în care pare că unele animale au rămas blocate în mijlocul zonei incendiate.

Fotografia este reală, dar nu a fost făcută în timpul incendiului din Amazon, ci în 6 august 2000, în zona râului Bitterroot şi McColgan, în Montana, Statele Unite.

(screenshot tramite web)

A fost capturată de fotograful John McColgan, care a surprins doi cerbi care încercau să se adăpostească de incendiu.

5. Amazon în 1989

(screenshot tramite web)

Această fotografie virală arată o suprafaţă mare de pădure în flăcări şi plină de fum, dar incendiul a avut loc în 1989 în Amazon.

(screenshot tramite web)

Autorul este fotograful Sipa Press, care ulterior a oferit-o la Rex Features şi a fost publicată de The Guardian în 2007 într-un raport special despre defrişarea Amazonului de-a lungul a 40 de ani.

6. Amazon în 2014

(screenshot tramite web)

Această imagine a fost distribuită chiar şi în rândul celebrităţilor. Cu toate acestea, este înşelătoare.

(screenshot tramite web)

Deşi este un incendiu ce a avut loc într-adevăr în Amazonia, s-a întâmplat acum 5 ani. Această imagine a fost realizată pe 22 noiembrie 2014 în Ze Doca, statul Maranhao (în nord-estul Braziliei) de către fotograful Mario Tama pentru agenţia Getty Images.

7. Vulpea din Ribeirão Preto

(screenshot tramite web)

Această imagine arată o vulpe care fuge de focul care se afla în spatele ei.

(screenshot tramite web)

Fotografia a fost făcută în 2011 de reporterul grafic Silva Junior, de la Folha, în timp ce acoperea incendiile din septembrie din acel an, în Ribeirão Preto, Sao Paulo, Brazilia.

8. Iepurele din California

(screenshot tramite web)

Aceasta este o fotografie care a devenit virală pe Twitter şi arată un iepure cu arsuri grave ale corpului produse de un incendiu care s-ar fi produs în Amazon.

(screenshot tramite web)

Însă imaginea a fost făcută în 2018, când animalul fugea de flăcările unui incendiu în Woolsey, California, Statele Unite.

Mulţi utilizatori, din ignoranţă sau în mod deliberat, au distribuit imagini care s-au dovedit a nu fi autentice, pe care le-au asociat cu incendiul din Amazon din acest an.

Pe de altă parte, imaginile din satelit realizate de Earth Observatory NASA, în 11 şi 13 august 2019, sunt reale şi reflectă starea Rondoniei, Amazonas, Pará şi Mato Grosso.

August 11, 2019
August 11, 2019 (screenshot tramite)

August 13, 2019
August 13, 2019 (screenshot tramite web)

Sezonul de incendii din sudul Amazonului se extinde din iunie până în noiembrie, potrivit Bazelor de date globale privind emisiile de incendii.

Începând cu 16 august a.c., observaţiile luate prin satelit au indicat că activitatea per total a incendiilor din bazinul râului Amazon era puţin sub medie, comparativ cu ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură