Fotbal: Premiile pentru participarea în Champions League vor creşte cu 15%

(Fabrice Coffrini / EuroFootball / Getty Images)
Epoch Times România
02.05.2012

Cluburile care vor participa în viitoarele trei ediţii ale Ligii Campionilor la fotbal vor beneficia de o creştere a premiilor în bani cu 15%, a anunţat directorul executiv al diviziei comerciale a Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), citat de AP.

Înţelegerile pentru drepturile de televiziune şi sponsorizările pentru Champions League au adus venituri de 1,1 miliarde de euro anual, iar finalistele competiţiei câştigă aproximativ 50 de milioane de euro fiecare.

Creşterea cererilor şi contractele îmbunătăţite vor aduce venituri pentru Champions League şi Europa League de 1,5 miliarde euro din sezonul viitor, pentru perioada 2012-15, a precizat David Taylor, directorul executiv pentru competiţii al forului continental.

"Champions League este obligatorie pentru televiziunile importante. Cred că vom înregistra o creştere de 15%. Pentru Europa League este mai dificil, dar tot va fi o uşoară creştere", a afirmat Taylor.

UEFA împarte mai bine de trei sferturi din veniturile pentru Liga Campionilor cu cluburile participante, reţinând anual circa 200 de milioane de euro pentru costuri şi alte plăţi către federaţii, ligi şi cluburi.

Cele 32 de cluburi care s-au calificat pentru faza grupelor în acest sezon se aşteaptă să încaseze 754 milioane euro, pe lângă banii luaţi din vânzarea biletelor şi încasări din marketing.

Din sezonul viitor, veniturile totale pentru Champions League vor depăşit probabil 1,25 miliarde de euro, fapt care va permite cluburilor de elită să încaseze mai mult înainte ca regula "fair play-ului financiar" să intre în vigoare. UEFA va putea exclude cluburile din competiţiile pe care le organizează cu începere din sezonul 2014-15 dacă înregistrează pierderi prin cheltuieli prea mari cu transferurile şi salariile jucătorilor.

UEFA a parafat înţelegeri avantajoase pentru Liga Campionilor în Franţa - unde postul de televiziune Al-Jazeera, din Qatar, are patru din cele cinci pachete pentru perioada 2012-15 -, Italy şi Spain.

Cea mai importantă competiţie intercluburi din Europa a atras atenţia şi în America de Sud şi în unele părţi din Asia, a precizat Taylor.

UEFA a raportat o audienţă globală de 179 milioane de telespectatori la meciul dintre FC Barcelona şi Manchester United (3-1), la finala Champions League din 2011. United a încasat cel mai mult, 53,2 milioane euro, din participare, prime de rezultat şi sharing TV. FC Barcelona a câştigat doar 51 de milioane de euro, deoarece contractul TV pentru perioada 2009-12 în Spania a fost mai mic decât cel pentru Marea Britanie.

Taylor a subliniat că s+a demonstrat faptul că Liga Campionilor valorează de cinci opri mai multe decât Europa League.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor