Fostul şef al SRI Florian Coldea, audiat la DNA. El ar fi suspect de trafic de influenţă şi spălare de bani

Florian Coldea (Epoch Times România)
Ana Ion
23.05.2024
Se încarcă player-ul...

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a venit joi la DNA. Potrivit unor surse oficiale, el ar fi suspect într-un dosar de trafic de influenţă în instanţe, scrie G4Media.

Mai devreme au venit la DNA Dumitru Dumbravă, fostul şef al direcţiei juridice din SRI, şi avocatul Doru Trăilă. De altfel, dosarul de trafic de influenţă şi spălare de bani îi vizează pe cei trei.

Florian Coldea le-a spus jurnaliştilor care îl aşteptau în faţa sediului DNA că "o să fac declaraţii când ies".

Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaiela Iorga Moraru, şefa Secţiei I a DNA de combatere a corupţiei, potrivit informaţiilor G4Media.

Coldea, Dumbravă şi Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în prima instanţă într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziţii în pandemie. Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanţă firmele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanţă. Din aceşti 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informaţiilor G4Media. Procurorii DNA susţin că avocatul Trăilă şi consultanţii Coldea şi Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obţină o condamnare cu suspendare şi să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informaţiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în prima instanţă şi apoi a făcut denunţ la DNA.

Tot joi a venit la sediul DNA şi Dan Tocaci, om de afaceri din anturajul celor trei şi membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al companiei de salubritate Romprest.

Fostul şef al SRI Florian Coldea este acţionar în două firme de consultanţă: Strategic Sys SRL şi Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanţe, în 2021, cele două societăţi unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei.

Înfiinţată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei şi un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajaţi. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societăţii este "inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea".

În cele trei luni de funcţionare de după înfiinţarea de anul trecut, de la sfârşitul lunii septembrie, Strategic Assets SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 594.064 lei şi un profit net de 580.722 lei, cu un singur angajat, activitatea declarată fiind de "agenţii imobiliare".

Coldea, acuzat public

Ulterior, Cătălin Hideg, afaceristul care a depus un denunţ la DNA împotriva generalilor SRI în rezervă Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat că cei doi i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru a-i obţine doar o condamnare cu suspendare în dosarul său de corupţie instrumentat de Parchetul European.

Hideg a declarat, la Antena3, că acest contract, din care a plătit 100.000 de euro, a fost încheiat cu avocatul Doru Trăilă, relatează G4Media.

Mai multe informaţii, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor