Fostul ministru de Externe Steinmeier ales preşedinte al Germaniei

Fostul ministru german de Externe a fost ales în funcţia de preşedinte al Germaniei. Steinmeier va fi investit în 18 martie.
Noul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.
Noul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. (Getty Images)

Social democratul Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 61 de ani, a devenit duminică cel de-al 12-lea preşedinte al Germaniei. Acesta preia un rol în mare parte ceremonial de la Joachim Gauck, un fost pastor luteran care s-a făcut cunoscut ca lider anticomunist în fosta Germanie de Est.

În conformitate cu tradiţia germană, Steinmeier nu a fost ales direct de populaţie, ci de membrii Parlamentului federal şi de către delegaţii speciali din cele 16 parlamente regionale.

Lui Steinmeier i-a fost garantată victoria, luând în considerare suportul venit nu numai din partea partidului său SPD – partener al coaliţiei de guvernare a cancelarului Angela Merkel – dar şi din partea membrilor partidului creştin-democrat al lui Merkel.

Rolul de preşedinte îl transformă pe Steinmeier într-o autoritate morală şi şef al statului, însemnând că el va reprezenta ţara în străinătate.

Acest lucru ar putea crea tensiuni cu SUA deoarece Steinmeier a fost un critic dur al preşedintelui american Donald Trump, numindu-l pe acesta la un moment dat un “predicator al urii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe