Fost ofiţer rus condamnat la 13 ani de închisoare pentru vânzarea de secrete Lituaniei

Un tribunal din Kaliningrad l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe un fost ofiţer al Marinei ruse pentru trădare şi vânzare de informaţii confidenţiale Lituaniei. Acuzatul are dublă cetăţenie ruso-lituaniană, susţin autorităţile.
(Captură Foto)

Fostul căpitan Evgheni Mataitis a pledat vinovat la toate capetele de acuzare, a susţinut miercuri într-o declaraţie serviciul federal rus pentru securitate (FSB).

“Mataitis a strâns şi transmis informaţii militare, inclusiv secrete de stat, timp de şase ani pentru serviciul de informaţii lituanian”, a susţinut FSB, succesorul renumitului KGB sovietic.

În schimb, ofiţerul în rezervă a primit un salariu lunar din partea lituanienilor, conform oficialilor securităţii.

Tribunalul i-a confiscat lui Mataitis gradul şi l-a amendat cu suma de 200.000 de ruble (2.690 de euro), pe lângă cei 13 ani pe care va trebui să îi ispăşească într-o închisoare de maximă securitate.

Mataitis, în vârstă de 39 de ani, şi-a desfăşurat activitatea în enclava rusă Kaliningrad, o regiune militarizată ce se învecinează cu Lituania şi Polonia. Kaliningradul găzduieşte principala bază a Flotei Baltice ruseşti.

Relaţiile dintre Rusia şi Lituania au fost tensionate de la dezmembrarea Uniunii Sovietice în 1991. Lituania, împreună cu Letonia şi Estonia, s-au alăturat între timp alianţei militare NATO, atrăgând un val de critici puternice din partea Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe