Fost informator al FBI, acuzat că a furnizat "informaţii false" despre afacerile lui Biden cu o firmă ucraineană

David Weiss, şeful comisiei speciale de anchetă în Washington 7 noiembrie  2023. (Mădălina Vasiliu / Epoch Times)
Jackson Richman
16.02.2024

Avocatul special David Weiss a acuzat un fost informator al FBI care a depus mărturie în Congres folosind "informaţii false" în ceea ce priveşte rolul preşedintelui Joe Biden şi al fiului său Hunter Biden în firma energetică ucraineană Burisma.

Un mare juriu federal l-a acuzat pe Alexander Smirnov, la 14 februarie, că a făcut o declaraţie falsă şi a creat un dosar fals şi fictiv.

Smirnov a fost arestat pe Aeroportul Internaţional Reid din Las Vegas, după ce a sosit din străinătate. El s-a prezentat la un tribunal federal din Las Vegas.

Potrivit Departamentului de Justiţie, "în pofida avertismentelor repetate că trebuie să furnizeze informaţii veridice FBI-ului şi că nu trebuie să fabrice dovezi, Smirnov a furnizat informaţii false şi depreciative FBI" despre preşedintele Biden şi despre Biden junior, care sunt identificaţi ca "funcţionar public 1" şi, respectiv "om de afaceri 1".

Smirnov a declarat FBI în 2020 că firma ucraineană de energie Burisma Holdings l-a angajat pe Hunter Biden pentru a "proteja" compania, "prin intermediul tatălui său, de tot felul de probleme" şi că Burisma a dat 5 milioane de dolari SUA fiecăruia dintre cei doi Biden. Totul pentru ca Hunter "să se ocupe de toate aceste probleme prin intermediul tatălui său", a declarat Smirnov.

Aceste dezvăluiri s-au dovedit a fi "invenţii", potrivit actului de acuzare.

Hunter Biden a făcut parte din Consiliul de administraţie al Burisma în timp ce tatăl său era vicepreşedinte al SUA, între ianuarie 2009 şi ianuarie 2017.

Potrivit actului de acuzare de 37 de pagini, Smirnov "a transformat contactele sale de afaceri de rutină şi neverosimile cu Burisma în 2017 şi mai târziu în acuzaţii de luare de mită împotriva" preşedintelui Biden în 2020, când Biden a câştigat preşedinţia.

Întâlnindu-se cu FBI în septembrie 2023, Smirnov "a repetat unele dintre afirmaţiile sale false, şi-a schimbat naraţiunea în ceea ce priveşte alte afirmaţii şi a promovat o nouă poveste falsă după ce a declarat că s-a întâlnit cu oficiali ruşi", se afirmă în actul de acuzare.

Smirnov riscă până la 25 de ani în spatele gratiilor dacă va fi condamnat.

Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor a investigat afacerile preşedintelui Biden şi ale fiului său. Ancheta a scos la iveală înregistrări bancare care dezvăluie cel puţin 20 de milioane de dolari în plăţi de la entităţi străine care au fost canalizate prin intermediul a 20 de companii fantomă către membri ai familiei preşedintelui, precum şi către asociaţii lor de afaceri.

Plăţile - provenite din ţări precum Rusia, China, Ucraina şi România - au început, de asemenea, în timpul mandatului de vicepreşedinte al preşedintelui şi, în unele cazuri, au coincis cu călătoriile acestuia în ţările respective.

Comisia s-a bazat pe mărturia lui Smirnov, iar preşedintele Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, James Comer (R-Ky.), l-a numit credibil.

Preşedintele Biden a calificat drept "o grămadă de minciuni" acuzaţiile privind implicarea sa în afacerile membrilor familiei sale.

Partidul Republican a susţinut că soţii Biden au profitat de pe urma vicepreşedinţiei lui Biden cel mai în vârstă, acest lucru fiind numit "marca Biden".

"De ani de zile, preşedintele Biden a minţit poporul american în ceea ce priveşte informaţiile şi participarea lui la schemele de afaceri corupte ale familiei sale. El a minţit spunându-le poporului american că există un "zid absolut" între îndatoririle sale oficiale şi viaţa personală", a declarat Comer în timpul unei audieri din 29 septembrie 2023.

Comer a susţinut că Biden cel în vârstă, în calitate de vicepreşedinte, "a vorbit, a luat masa şi a dezvoltat relaţii cu ţintele de afaceri străine ale familiei sale. Aceste ţinte de afaceri includ oligarhi străini care au trimis milioane de dolari familiei sale. De asemenea, include un cetăţean chinez care a transferat un sfert de milion de dolari fiului său".

Cetăţeanul chinez era Jonathan Li, pentru al cărui fiu vicepreşedintele Biden ar fi scris o scrisoare de recomandare.

Hunter Biden a fost inculpat pentru acuzaţii de natură fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor