Fost ambasador: Drama României - aduce pe scena vieţii publice doar personaje grobiene, versiuni noi ale vulgarităţii şi urâţeniei umane

Ciprian Mihali
Ciprian Mihali (Screenshot)

Profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, este de părere că drama României ar fi aceea că „nu reuşeşte să aducă pe scena vieţii publice, în faţa lumii, în faţa copiilor noştri, decât personaje caricaturale şi grobiene”. Într-o postare publicată luni seara pe Facebook, fostul diplomat avertizează că actuala "industrie a reputaţiei" face ca "prin faţa noastră să defileze noi şi noi versiuni ale obscenităţii, ale vulgarităţii, ale urâţeniei umane, ale urii pe care o deversează şi ale urii pe care o stârnesc".

„Drama acestei ţări (sau poate a acestei epoci) este că nu reuşeşte să aducă pe scena vieţii publice, în faţa lumii, în faţa copiilor noştri, decât personaje caricaturale şi grobiene. Modul în care s-a configurat industria reputaţiei face ca prin faţa noastră să defileze noi şi noi versiuni ale obscenităţii, ale vulgarităţii, ale urâţeniei umane, ale urii pe care o deversează şi ale urii pe care o stârnesc. Aflăm întristaţi că tinerii noştri nici nu mai aşteaptă să termine facultatea ca să plece din ţară. Cum fac 18 ani şi pot călători singuri se înscriu direct la facultăţi occidentale. Nici nu mai aşteaptă să fie amăgiţi încă vreo cinci ani, convinşi fiind deja că aici nici universităţile, nici celelalte medii culturale nu au ce să le ofere. Pentru că nu reuşeşte nimeni din aceste medii să adune suficientă carismă, să magnetizeze suficient de mult energiile extraordinare de imaginaţie şi creativitate ale acestor tineri pentru a construi cu ei viitorul. Generaţii de profesori şi oameni de cultură blazează generaţii de elevi şi studenţi”, a scris Mihali pe platforma de socializare.

Fostul diplomat subliniază însă că există şi excepţii, respectiv „comunităţi de cultură şi de creaţie care rezistă eroic, care produc literatură, poezie, arte plastice, dans, filosofie, care scriu şi dezbat” dar că acestea o fac „fără aproape nicio şansă de a fi validaţi social, încurajaţi, susţinuţi moral şi financiar”.

„Şi atunci cei care pot, care au destul curaj sau destulă nebunie (dacă nu şi lehamite) îşi adună totul într-o valiză şi pleacă acolo unde pot găsi o asemenea validare”, a adăugat Ciprian Mihali.

Potrivit profesorului de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, „devine insuportabil să vedem aceleaşi personaje zi de zi, ca şi cum toată ţara asta ar fi a lor, ca şi cum figurile lor otrăvite ar trebui să fie convocate mereu şi mereu să sufoce respiraţia şi imaginaţia oamenilor acestei ţări”.

„Iar asta denotă o infinită sărăcie şi o infinită lene mentală: suntem săraci şi suntem leneşi mental ca popor câtă vreme nu putem concepe că există şi altcineva dincolo de această galerie tristă de saltimbanci inventaţi de manipulatori profesionişti. Oamenii ajung după ani şi ani să-şi imagineze că nu-i mai poate salva nimeni din această adicţie, aşa că se abandonează şi mai abitir dependenţei de figurile toxice. Oamenii refuză să mai gândească şi se retrag în letargia leneşului cronic hrănit cu linguriţa zi de zi cu aceleaşi supradoze de toxicitate”, a subliniat acesta.

Totodată, Ciprian Mihali afirmă că nu încetează să se întrebe „cât de pervertite pot fi mecanismele promovării publice încât să dispară din faţa noastră toţi oamenii de calitate ai acestei ţări pentru a face loc acestei minorităţi vulgare care ocupă toată scena”.

„Şi să mă întreb ce ar trebui să facem noi, cei care mai suntem capabili să articulăm cuvinte şi idei, ca să ne facem auzite vocile din spatele răgetelor justiţiarilor sau salvatorilor tumefiaţi de misiunea lor şi cocoţaţi pe spatele noastre îndoite şi pe capetele noastre plecate. Trebuie să putem schimba ceva, nu putem să ne lamentăm la nesfârşit. Trebuie să se ridice dintre noi – şi dacă nu pot, trebuie să-i ajutăm să se ridice dintre noi – aceia care au curajul adevărului şi energia de a produce alte energii, aceia pentru care dreptul e drept şi strâmbul e strâmb, iar viitorul nu se reduce la un troc de supravieţuire”, a conchis Ciprian Mihali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii