Forţele siriene bombardează oraşele, tocmai când Obama şi Putin se întâlnesc

Un sirian cară corpul unei fetiţe rănită de explozia unui autobuz lângă Qudssaya, Damasc, 8 iunie 2012
Un sirian cară corpul unei fetiţe rănită de explozia unui autobuz lângă Qudssaya, Damasc, 8 iunie 2012 (- / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
19.06.2012

Preşedintele american Barack Obama şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că violenţa din Siria trebuie să se oprească, dar nu au dat niciun semn că ar fi ajuns la un acord cu privire la modul în care se va face acest lucru, tocmai când forţele siriene de securitate au bombardat zonele controlate de opoziţie din întreaga ţară, potrivit unui raport Reuters.

Cel puţin 79 de persoane au fost ucise în actele de violenţă care au escaladat de când observatorii internaţionali şi-au suspendat misiunea, au spus activiştii.

O sursă navală rusă a declarat că Moscova se pregătea să trimită puşcaşi marini în Siria, în caz că va fi nevoită să-şi protejeze personalul şi să-şi preia echipamentele de la instalaţia navală din portul mediteranean al Siriei, Tartous, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Rusia este unul dintre susţinătorii de nădejde ai guvernului sirian.

Eforturile internaţionale de stopare a violenţei sunt în impas, deoarece Rusia şi China, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au blocat măsuri mai dure împotriva lui Assad. Ele susţin că soluţia trebuie să vină prin intermediul dialogului politic, o abordare pe care opoziţia siriană o respinge.

Obama şi Putin au purtat discuţii timp de două ore - mai mult decât fusese planificat iniţial - la un summit la nivel înalt al G20 din Mexic, după o săptămână de acuzaţii în stilul războiului rece între diplomaţii americani şi ruşi în legătură cu Siria. Putin s-a încruntat, iar Obama avea o expresie sobră, în timpul comentariilor cu reporterii de după întâlnire.

"Am fost de acord că trebuie să căutăm o modalitate de încetare a violenţei şi că trebuie să aibă loc un proces politic pentru a preveni un război civil", a afirmat Obama în faţa reporterilor.

"Din punctul meu de vedere, am descoperit multe puncte comune cu privire la această chestiune" siriană, a spus Putin, adăugând că cele două părţi vor continua discuţiile.

Obama a iniţiat o strângere de mână pentru camerele de luat vederi în timp ce cei doi au rămas aşezaţi. La finalul declaraţiilor lor, când reporterii erau conduşi în afara camerei unde avusese loc conferinţa de presă, ambii stăteau aşezaţi şi priveau încruntaţi, şi nu au făcut nicio mişcare pentru a se reangaja în discuţii unul cu altul. Aceasta a fost prima întâlnire Obama-Putin, din 2009.

Obama şi aliaţii occidentali vor ca Rusia să nu mai ofere protecţie lui Assad în faţa altor sancţiuni ale Consiliului de Securitate, care vizează înlăturarea lui de la putere. Putin priveşte cu suspiciune motivele SUA, mai ales după ce NATO a asistat la înlăturarea liderului libian Moammer Gaddafi, anul trecut, şi a dat puţine semne că şi-ar îmblânzi poziţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor