Forţele ruse au găsit o modalitate ieftină de a neutraliza armele de precizie trimise de americani Ucrainei

Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani (Wikimedia.org)
Redacţia
02.05.2024

Încă o armă americană ghidată cu precizie a fost aparent neutralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului.

Muniţia, care a fost produsă şi transportată rapid în Ucraina, este doar ultima care a eşuat recent în luptă, evidenţiind dificultatea tot mai mare de a contracara tacticile ieftine de bruiaj ruseşti, potrivit Business Insider.

Săptămâna trecută, William LaPlante, subsecretarul american al apărării pentru Achiziţii şi Susţinere, a declarat că o nouă versiune a unei arme de precizie americană a eşuat să atingă ţintele ruseşti parţial din cauza războiului electronic al Moscovei.

LaPlante a declarat în faţa unui grup de experţi de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale că arma lansată de la sol, o versiune a unui sistem aer-sol, a fost dezvoltată rapid şi desfăşurată în Ucraina după teste de siguranţă relativ limitate şi puţine teste operaţionale.

Odată ce arma a ajuns în Ucraina, "nu a funcţionat din mai multe motive", a spus LaPlante. Printre acestea s-au numărat interferenţele electromagnetice şi complicaţiile legate de lansarea armei de la sol. "Pur si simplu nu a funcţionat", a spus el.

El a lăsat să se înţeleagă că Ucraina şi-a pierdut interesul pentru versiunea experimentală, spunând: "Atunci când trimiţi ceva oamenilor care se află în lupta vieţii lor şi care nu funcţionează, ei îl vor încerca de trei ori şi îl vor pune deoparte."

În timp ce LaPlante nu a confirmat despre ce armă este vorba, mai mulţi experţi au declarat pentru Defense One că suspectează că este vorba despre bomba de calibru mic lansată de la sol, pe care Ucraina ar fi început să o folosească în februarie.

Finanţarea pentru versiunea terestră a muniţiei aer-aer a fost aprobată în februarie 2023. Bomba are o rază de acţiune declarată de până la 144 de km, ideală pentru a ţinti centrele logistice ruseşti din apropierea liniilor de front, şi se bazează pe GPS, precum şi pe un sistem intern pentru a se menţine fixată pe ţintă. Nu este clar, însă, dacă a fost vorba despre această bombă.

Dacă bombă a eşuat, nu ar fi prima armă americană ghidată cu precizie zădărnicită de războiul electronic rusesc. Sistemul de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS) şi muniţiile de tip JDAM au fost raportate că au eşuat în mod repetat din cauza bruiajului rusesc. Oficialii americani din domeniul apărării au remarcat aceste probleme, adăugând că SUA şi ucrainenii lucrează la soluţii şi contramăsuri.

În decembrie, generalul-locotenent Antonio Aguto a declarat că războiul electronic îndreptat împotriva unora dintre "capacităţile noastre cele mai precise reprezintă o provocare".

În martie, Daniel Patt, membru senior al Institutului Hudson, a declarat în Congresul SUA că proiectilele de artilerie Excalibur ghidate prin GPS "au avut o rată de eficienţă de 70% în atingerea ţintelor atunci când au fost folosite pentru prima dată în Ucraina", dar că, "după şase săptămâni, eficienţa a scăzut la doar 6%, din cauză că ruşii şi-au adaptat sistemele de război electronic pentru a le contracara".

Patt a declarat atunci că "eficienţa maximă a unui nou sistem de armament este de numai aproximativ două săptămâni înainte de apariţia contramăsurilor".

Războiul electronic a fost o caracteristică proeminentă pe câmpul de luptă din Ucraina, văzută ca o metodă ieftină şi eficientă pentru ambele părţi de a bruia armele ghidate prin GPS, cum ar fi rachetele, precum şi sistemele cu semnal, inclusiv dronele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor