Forţe speciale britanice fotografiate pentru prima dată pe frontul de luptă sirian

Forţe speciale britanice au fost fotografiate pe linia frontului din Siria, prima dovadă fotografică a faptului că trupele britanice operează în ţara arabă răvăşită de război.
Forţele speciale britanice apărând o bază rebelă în Siria.
Forţele speciale britanice apărând o bază rebelă în Siria. (Captură Foto)

Imaginile obţinute de BBC prezintă forţe speciale britanice aflate pe teritoriul sirian deplasându-se în vehicule de patrulare Thalab, care sunt proiectate pentru teren accidentat.

Un număr mic de soldaţi britanici operează în Siria în domenii precum supraveghere, consiliere şi luptă.

BBC a raportat că imaginile realizate în luna iunie par să prezinte soldaţi britanici apărând o bază militantă la graniţa siriano-irakiană atacată de teroriştii Daesh (numele sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic).

Nouă dintre aşa-zişii militanţi moderaţi au fost ucişi în atacul asupra bazei al-Tanaf din sud-estul Siriei.

Forţele speciale britanice au fost desfăşurate cu rol defensiv, dar au fost echipate cu un arsenal de arme, inclusiv puşti cu lunetă, mitraliere şi rachete antitanc.

Parlamentul britanic a aprobat o campanie de lovituri aeriene împotriva Daesh în Siria dar nu şi trupe terestre.

Conform unui raport din luna februarie, publicat de Syrian Center for Policy Research, conflictul din Siria s-a soldat cu moartea a peste 470.000 de persoane începând cu martie 2011.

Departamentul britanic pentru dezvoltare internaţională, o instituţie guvernamentală responsabilă pentru administrarea cheltuielilor externe, estimează că s-ar putea ca în mâinile Daesh să fi ajuns ajutoare britanice destinate Siriei în valoare de aproximativ 5,1 milioane de lire sterline (5,9 milioane de euro).

În plus, autorităţile britanice susţin, de asemenea, că cel puţin 800 de cetăţeni britanici au călătorit în Siria şi Irak pentru a lupta alături de grupurile teroriste care operează în acele ţări.