FMI trimite prima sa misiune în Rusia, de la declanşarea invaziei în Ucraina

Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA (Saul Loeb/AFP/Getty Images)
Redacţia
04.09.2024

FMI va deveni primul organism financiar internaţional major care îşi va trimite misiunea oficială în Rusia de la invazia împotriva Ucrainei din februarie 2022, a declarat marţi Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI, pentru Reuters.

Mojin a afirmat că misiunea Fondului Monetar Internaţional va începe prin intermediul unui format online pe 16 septembrie şi va continua cu o vizită a delegaţiei FMI la Moscova pentru întâlniri cu oficiali ruşi până la 1 octombrie.

Ultima misiune anuală a FMI a vizitat Rusia în noiembrie 2019, înainte de începutul pandemiei COVID. Nu au existat misiuni ale FMI în Rusia de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

„Am fost excluşi din acest proces sub presiunea 'prietenilor' noştri occidentali şi nu au mai existat alte misiuni în 2022-23”, a declarat Mojin de la biroul său FMI din Washington.

Misiunea va fi condusă de argentinianul Jacques Miniane.

Multe naţiuni occidentale au evocat posibilitatea expulzării Rusiei din FMI în urma invaziei împotriva Ucrainei, dar acest lucru s-a dovedit dificil din cauza reticenţei altor membri cu cote mari de vot, precum China şi India.

FMI a fost criticat de statele membre occidentale încă de la începutul războiului pentru că a furnizat ceea ce acestea consideră a fi perspective prea optimiste pentru economia rusă afectată de sancţiuni şi pentru avertismentele potrivit cărora orice decizie privind confiscarea activelor ruseşti îngheţate ar trebui să fie susţinută de „un sprijin juridic suficient”.

Mojin, un veteran al FMI care a supravegheat aderarea Rusiei la organizaţie în 1992, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, se retrage din funcţia sa începând cu 1 noiembrie. Acesta a declarat că va asista misiunea FMI.

Mojin a declarat că va fi înlocuit de bancherul Ksenia Iudaeva, o apropiată a guvernatoarei băncii centrale Elvira Nabiullina. Iudaeva se află sub sancţiuni americane din aprilie 2022.

„Ea va trebui să conducă iniţial biroul de la Moscova”, a declarat Mojin. Iudaeva a fost sancţionată în calitate de preşedintă a consiliului de administraţie al băncii Otkritie, pe care banca centrală o deţinea. Banca a fost vândută creditorului de stat VTB în 2022. De atunci, Iudaeva a părăsit Otkritie. FMI a declarat că verifică informaţiile privind nominalizarea Kseniei Iudaeva.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a confirmat oficial nominalizarea acesteia.

Iudaeva a obţinut un doctorat în economie la Massachusetts Institute of Technology şi a făcut un stagiu la Stockholm School of Economics. Ea s-a alăturat băncii centrale împreună cu Nabiullina în 2013 şi a fost unul dintre arhitecţii tranziţiei Rusiei la o rată liberă de schimb.

Iudaeva a demisionat din funcţia de prim-viceguvernator al băncii centrale în august 2023, dar a rămas consilier al lui Nabiullina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor