Florin Cîţu îi cere lui Tudose să se sancţioneze singur. Bonus: îl reclamă şi lui Timmermans

Guvernul Tudose a adoptat un Cod de conduită însă mai mulţi miniştri în frunte cu premierul Mihai Tudose deja l-au încălcat, acuză senatorul Florin Cîţu, care cere ca aceste abateri să fie discutate şi sancţionate în şedinţa de guvern şi public.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose, miniştrii Ionuţ Mişa şi Petre Daea, dar şi alţi colegi de-ai lor, au încălcat Codul de conduită al membrilor Guvernului, a atras atenţia miercuri, pe pagina sa de socializare, senatorul PNL Florin Cîţu, care a prezentat un document ce urmează să fie depus la secretariatul Executivului şi la cabinetul comisarului european Frans Timmermans.

"Vă acuz! O premieră pentru mine. Să vă spun de ce fac acest gest", a declarat Florin Cîţu.

1. În septembrie 2016 preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cerea membrilor PSD să încalce Codul de etică şi conduită al PSD. Liviu Dragnea declara răspicat că cere membrilor PSD să nu aplice regulile codului de conduită în cazul lui Victor Ponta. PSD-iştii l-au ascultat, nu au aplicat regulile de conduită şi Ponta a ajuns deputat. Faptul că nu aveau onoare era problema lor.

2. În 2017, după instalarea Guvernului Tudose, prim-ministrul s-a deplasat urgent la Bruxelles chemat la Comisia Europeană şi chestionat în legătură cu intenţiile sale legate de modificările la legile justiţiei şi alte lucruri care ţin de MCV. Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost chestionat pe aceleaşi teme de comisarul european Frans Timmermans. Atât premierul cât şi ministrul Justiţiei au promis atunci, pentru a-i “adormi” pe europeni, o serie de măsuri urgente prin care să repare îngrijorările apărute după OUG 13. Astfel, a apărut Codul de conduită al membrilor Guvernului. În şedinţa de guvern din 20 iulie 2017 acest Cod de conduită a fost aprobat sub forma unui memorandum.

Senatorul PNL a explicat că el ia în serios acest Cod de conduită astfel că adresează "în premieră" o sesizare prim-ministrului Mihai Tudose:

Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere intrarea în vigoare a memorandumului privind codul de conduită al membrilor guvernului, subsemnatul Florin Cîţu, Senator PNL, vă sesizez în conformitate cu cele prevăzute în codul de conduită, următoarele încălcări ale prevederilor codului:

- Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a încălcat prevederile prezentului cod exprimând în nume personal o serie de măsuri economice pe care ulterior dumneavoastră în calitate de Prim-Ministru le-aţi infirmat. Iată trei exemple: impozitul pe cifre de afaceri, taxa de solidaritate şi naţionalizarea pilonului II de pensii. În toate aceste cazuri aţi infirmat, dumneavoastră ca Prim-Ministru, şi aţi spus că nu vorbeşte în numele guvernului.

- Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a încălcat prevederile codului angajându-şi propria fiică în minister. În codul de conduită este prevăzută clar o regulă referitoare la incompatibilităţi şi transparenţă. Mai mult, Petre Daea a recunoscut acest lucru şi prin declaraţia “e normal să o ajut pentru că este la început” consider că a sugerat şi altor miniştri să procedeze la fel.

- Prim-Ministrul României, Mihai Tudose, a încălcat prevederile codului participând la manifestări de lansare a unor companii private în nume personal. Pe 26 Iulie 2017, aţi participat la inaugurarea unei investiţii a unei companii private, producător de ţigări, lucru interzis expres în cod. Este şi mai grav având în vedere că dumneavoastră sunteţi fumător.

- Încălcarea repetată a principiului transparenţei activităţii ministeriale prin repetate neparticipări ale miniştrilor la invitaţiile comisiilor de specialitate din Parlament. Prin acest comportament se încalcă principiul transparenţei activităţii ministeriale din codul de conduită.

În speranţa, domnule Prim-Ministru, că sesizarea va fi supusă atenţiei dumneavoastră şi conform Codului de conduită, aprobat de dumneavoastră, aceste abateri vor fi discutate şi sancţionate în şedinţa de guvern şi public, vă informez, domnule Prim-Ministru, că voi depune prezenta sesizare atât la secretariatul general al guvernului cât şi la cabinetul comisarului european Frans Timmermans.

În aşteptarea unui răspuns public din partea dumneavoastră,

Cu consideraţie, Florin Cîţu Senator PNL
Domnului Prim-Ministru al României, Mihai Tudose

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne