Fiul lui Gaddafi refuză numirea unui avocat

Fiul fostului lider libian Moammar Gaddafi a refuzat să numească un avocat în apărarea sa, conform rapoartelor.
Saif al-Islam Kadhafi, fiul fostului lider libian Moammar Gaddafi, 23 august 2011, Tripoli. (Dario Lopez-Mills / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
18.05.2012

Fiul fostului lider libian Moammar Gaddafi a refuzat să numească un avocat în apărarea sa, conform rapoartelor.

Saif al-Islam Gaddafi este acuzat de crimă şi tortură în timpul represiunii unei revolte populare împotriva regimului îndelungat al tatălui său.

Ambasadorul libian adjunct la ONU, Ibrahim Dabbashi, a spus că "Această problemă are în principal de a face cu Saif al-Islam Gaddafi, ce până acum refuză numirea unui avocat care să-l apere", a fost citat el de Reuters. "Prin urmare, problema nu este în mâinile autorităţilor libiene, ci mai degrabă a pârâtului, dar nu există obstacole faţă de angajarea unui avocat care să-l apere."

Saif al-Islam este ţinut în oraşul Zintan de către consiliul militar, controlat de Consiliul naţional de tranziţie din Libia.

"Când guvernul libian va cere închiderea lui Saif, făcând pregătirile necesare la Tripoli, vom fi gata să-l predăm guvernului libian", a declarat Abdelhamid Abouderbala, şeful Consiliului militar din Zintan, pentru Reuters.

Grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijorate de faptul că Gaddafi nu a contactat niciun avocat sau echipă juridică.

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) a comunicat autorităţilor libiene că ar trebui să-l predea pentru crime împotriva umanităţii.

TPI a confirmat miercuri că autorităţile libiene vor să-l judece pe Gaddafi în Libia, iar TPI ia în considerare această cerere.

"Aceasta este prima dată în scurta istorie a Tribunalului Penal Internaţional, când un stat solicită competenţă în efectuarea unei anchete naţionale împotriva aceleaşi persoane şi pentru aceleaşi evenimente ca şi cele anchetate de Tribunalul Penal Internaţional", a susţinut TPI într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor