Filmul prinderii lui Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam, cel mai căutat fugar din regimul lui Moammer Gaddafi, a fost capturat în sălbăticie, în apropiere de oraşul petrolier Obari, din sud-vestul ţării, relatează BBC News.
Cetăţenii libieni sărbătoresc capturarea lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul lui Moammer Gaddafi, Tripoli, 19 nov 2011. (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.11.2011

Saif al-Islam, cel mai căutat fugar din regimul lui Moammer Gaddafi, a fost capturat în sălbăticie, în apropiere de oraşul petrolier Obari, din sud-vestul ţării, relatează BBC News.

Sail al-Islam, în vârstă de 39 de ani, se ascunde de când Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) a cucerit capitala, Tripoli. El a fost prins împreună cu mai mulţi membri ai anturajului său, aparent în timp ce încercau să fugă în Niger, a declarat un comandant al miliţiei Zintan într-o conferinţă de presă.

Declaraţiile privind modul în care a fost capturat Saif al-Islam a fost capturat sugerează că luptătorii locali au fost informaţi în legătură cu prezenţa sa în apropiere de Obari.

Un purtător de cuvânt al Consiliului revoluţionar din Sabha a declarat pentru postul libian de televiziune al-Ahrar că ghidul local Yousif Salih al-Mahdi a fost contactat de Saif al-Islam şi anturajul său pentru a-i cere să-i ajute să treacă graniţa în Niger. Purtătorul de cuvânt a precizat că ghidul şi-a riscat viaţa pentru a transmite CNT unde se află Saif al-Islam.

Wisam Dughaly, un membru al brigăzii care l-ar fi prins pe fiul lui Gaddafi, a declarat pentru postul de televiziune Free Libya: "Am primit un indiciu că stătea acolo de luna trecută. Nu puteau scăpa pentru că am avut un plan bun", a precizat el, adăugând că Saif al-Islam se afla într-o maşină de teren.

Ahmed Ammar, unul dintre cei care l-au capturat pe Saif al-Islam, a declarat că unitatea sa, formată din 15 oameni, aflaţi în trei vehicule, a interceptat la ora locală şi a României 1.30, în noaptea de vineri spre sâmbătă, două maşini în care se aflau Saif al-Islam şi alte patru persoane. Ei se aflau în deşert, la circa 70 de kilometri de Obari.

Luptătorii din unitatea Zintan au oprit maşinile şi au legitimat pasagerii, potrivit lui Ammar. Unul dintre ei a spus că se numeşte Abdelsalam, însă luptătorii l-au recunoscut ca fiind Saif al-Islam şi l-au capturat fără luptă.

"La început era foarte speriat", a povestit Ammar. "Credea că îl vom ucide", a adăugat el.

Însă luptătorii l-ar fi liniştit, iar Saif al-Islam ar fi acceptat să fie dus la Zintan.

Dughaly a precizat că Saif al-Islam va rămâne la Zintan, unde este în siguranţă, până când va fi format un guvern, apoi va fi predat.

"Nu a fost rănit şi va fi dus în siguranţă la proces", a adăugat el.

Potrivit BBC News, Saif al-Islam era îmbrăcat în haine tradiţionale când a ajuns la Zintan şi avea barbă. El a avea trei degete de la mâna dreaptă bandajate, iar unul dintre cei care l-au capturat a spus că a fost rănit într-un raid NATO.

Prinderea lui Saif al-Islam este un motiv de mândrie pentru luptătorii locali, iar modul în care va fi tratat va fi monitorizat atent în următoarele ore şi zile, după controversa generată de uciderea tatălui său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor