Finlanda susţine aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape

Zona Schengen (wikipedia.org)
Epoch Times România
10.05.2012

Finlanda susţine aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape, a declarat, joi, ambasadoarea Ulla Väistő, în cadrul unei întrevederi cu noul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean.

Totodată, Ulla Väistő a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost util pentru România şi că acesta şi-a atins scopul de îmbunătăţire a imaginii României în ochii investitorilor străini.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a primit, joi, o delegaţie a Parlamentului Finlandei, delegaţie care a inclus-o şi pe ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Ulla Väistő.

În cursul discuţiilor, Titus Corlăţean a subliniat că printre obiectivele prioritare cuprinse în programul de guvernare votat de Parlament la învestirea Guvernului se află continuarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe relaţia cu Comisia Europeană, pentru reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei a reiterat voinţa politică a noului guvern instalat la Bucureşti de a continua eforturile pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie adoptate de fostul cabinet, apelând în acest sens la Parlament pentru a adopta această strategie sub forma unei legi, care să confere documentului o autoritate juridică şi să transmită un semnal politic corespunzător.

Titus Corlăţean a mulţumit delegaţiei parlamentare finlandeze pentru sprijinul acordat unor proiecte în curs de lansare în relaţia cu România, dând exemplul proiectului înfiinţării la Ministerul Sănătăţii, cu sprijin neguvernamental românesc şi cu fonduri europene, a unei Direcţii anticorupţie.

De asemenea, ministrul Justiţiei a exprimat speranţa că la Consiliul pentru Afaceri Interne şi Justiţie care va avea loc la Bruxelles în luna septembrie 2012, potrivit celor stabilite la Consiliul European din luna martie 2012, va fi adoptată decizia admiterii României în Spaţiul Schengen, inclusiv cu sprijinul Finlandei.

Corlăţean şi-a exprimat încrederea că raportul de evaluare pe care Comisia Europeană îl va adopta în luna iulie a acestui an, legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, va fi unul pozitiv, care va sublinia progresele realizate de România pe linia îndeplinirii obiectivelor asumate pentru realizarea unei justiţii funcţionale, la standarde europene. Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că, deşi Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu are o legătură instituţională cu aderarea României la Spaţiul Schengen, adoptarea unui raport pozitiv pe această temă de către Comisia Europeană va putea întări încrederea statelor membre ale Uniunii Europene că România are capacitatea de a aplica cu succes standardele impuse de statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen.

Delegaţia parlamentară finlandeză a salutat progresele realizate de România în reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

Ambasadoarea Ulla Väistő a reiterat poziţia exprimată de ministrul finlandez pentru afaceri europene cu ocazia recentei sale vizite la Bucureşti, potrivit căreia Finlanda susţine aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape, în contextul confirmării progreselor în domeniu prin raportul Comisiei Europene legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, din luna iulie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor