Fermierii din Republica Moldova protestează din nou în PMAN: La primăvară nu vom avea cu ce ieşi în câmp

Protest al fermierilor în PMAN
Protest al fermierilor în PMAN (facebook.com / Sergey Kroitoru)
Maria Maevschi
09.12.2020

Fermierii din Republica Moldova protestează miercuri, 9 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din centrul Chişinăului „împotriva politicii bugetar-fiscale păguboase şi a lipsei măsurilor de susţinere pentru agricultorii afectaţi de secetă”.

Potrivit participanţilor la eveniment, posibila majorare la 12% a TVA ar fi păguboasă, aceştia solicitând totodată achitarea compensaţiilor promise pentru pierderile suferite ca urmare a secetei.

Agricultorii insistă să fie menţinut TVA la cota de 8%, să fie compensate accizele la motorină şi să li se achite compensaţiile de 3.000 de lei la hectar pentru grupa a doua de culturi agricole.

„Noi, cei care am suferit în urma secetei, nu vom avea în primăvară cu ce ieşi în câmp” a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, explicând că Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a asigura că producţia locală este competitivă, ca preţ, cu cea de import.

Totodată, Vasile Mârzenco a mai declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că protestatarii vor insista să discute despre revendicările lor cu prim-ministrul Ion Chicu şi cu deputaţi.

De menţionat este faptul că, marţi, 8 decembrie, purtătorul de cuvânt al premierului a anunţat că Ion Chicu a fost testat pozitiv la virusul Wuhan care provoacă boala Covid-19 şi că va intra în izolare, continuând munca de la distanţă.

„Am hotărât să protestăm în Piaţa Marii Adunări Naţionale, deoarece noi ne-am adresat cu o solicitare domnului prim-ministru, ministrului Agriculturii, pentru a avea o întrevedere cu ei şi să le explicăm încă o dată situaţia în care ne aflăm, că nu credem că ei nu înţeleg, poate că ei şi înţeleg, dar, nu ştiu de ce, cel puţin nu se întâlnesc cu noi, să ne explice care sunt posibilităţile. Şi, totodată, noi avem propuneri cum am putea să descărcăm puţin această nervozitate a agricultorilor”, a precizat Mârzenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor