Fenechiu, nemulţumit de lucrările la tronsonul Drumul Taberei-Universitate, contractul cu Astaldi scârţâie

Relu Fenechiu, PNL
Relu Fenechiu, PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.07.2013

Lucrările la Magistrala 5 merg prost, spune şeful de la Transporturi.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat într-un interviu pentru Agenţia de presă r/News că ia în calcul rezilierea contractului cu Astaldi, constructorul tronsonului Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou, dacă societatea nu grăbeşte lucrările la proiect.

”Prost decurg lucrările la Magistrala V, am avut o întâlnire cu cei de la Astaldi, le-am cerut în cel mai scurt timp, împreună cu reprezentanţii Metrorex şi cu reprezentanţi de la autoritatea de management să stabilească un grafic de lucrări şi o strategie pentru continuarea lucrărilor. Avem posibilitatea decontării lor pe fonduri europene în urma acceptului Comisiei, ceea ce înseamnă că nu mai avem probleme de bani, dar avem probleme că cel care este desemnat ca şi antreprenor trebuie să aibă capacitatea de a lucra repede şi bine şi de a respecta preţurile din ofertă”, a declarat ministrul Transporturilor.

Fenechiu spune că ministerul pe care îl conduce le-a dat toţi banii pe care i-au cerut şi la care aveau dreptul, adică 57 milioane lei în acest an, care sunt de fapt ordine de variaţie din lucrările trecute, lucrări suplimentare.

”Noi avem la dispoziţie 104 milioane lei, nu au reuşit să-i consume pe toţi pentru că nu au lucrat de banii ăştia. Eu vin din business, dacă am la dispoziţie 104 milioane ştiu că lucrez de mai mult de 104 milioane ca să mai iau bani, nu stau. Nu mi-aş dori să se ia o decizie de anulare a contractului, dar iau în calcul şi o astfel de poziţie dacă nu îmi demonstrează că au capacitatea de a lucra repede şi de calitate”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Metrorex a semnat în martie 2011 un contract pentru execuţia tronsonului Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou cu un consorţiu condus de compania italiană Astaldi, termenul prevăzut la vremea respectivă pentru deschiderea tronsonului fiind 2014. Din consorţiu mai fac parte FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România). Contractul are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA. Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2 kilometri, şi va deservi 200.000 de locuitori.

Compania Astaldi este prezentă în 23 de ţări. În România, constructorul italian este implicat în mai multe proiecte importante, printre care Pasajul Basarab şi Stadionul Naţional din cadrul complexului Lia Manoliu din Capitală.

Magistrala V a metroului este un proiect mare, în valoare de 1,2 miliarde de euro, având practic acelaşi preţ cu Autostrada Comarnic-Braşov. Linia 5 de metrou (Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon) va fi funcţională, cel mai probabil, din 2016, potrivit celor mai recente estimări. Suma totală a proiectului este de 1,29 miliarde, din care 465 milioane euro sunt împrumut de la BEI, restul, de 827,96 milioane euro, componenta locală se va asigura anual de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume în bugetul SC Metrorex SA, prin bugetul Ministerului Transporturilor, care va avea obligaţia de a asigura, cu prioritate, resursele financiare necesare implementării proiectului pe toată durata acestuia, cu încadrarea în limitele alocate anual de la bugetul de stat.

Reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime totală de 70 de kilometri, structurată pe patru magistrale, 51 de staţii şi trei depouri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor