Federaţia Romalimenta nu susţine taxa pe fast-food, care ar afecta economia

Epoch Times România
18.05.2012

Reprezentanţii Federaţiei Romalimenta au luat notă de declaraţia ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, cu privire la taxa "fast food" şi susţin că o asemenea taxă ar afecta agricultura şi economia, în general.

"Romalimenta reiterează punctul de vedere cu privire la suprataxarea alimentelor: nu susţinem o nouă taxă, care ar afecta cert şi profund segmente largi ale populaţiei, industria alimentara, agricultura şi economia românească în general. Cu atât mai dramatice ar fi efectele unei asemenea măsuri în condiţiile prelungitei crize economice, a recesiunii care ameninţă din nou nu numai România, ci întreaga Uniune Europeană, tot mai multe state încercând să gasească modalităţi de creştere economică", se spune într-un comunicat.

Reprezentanţii Romalimenta susţin că au propus şi argumentat permanent reducerea TVA-ului la alimente, pârghie fiscală folosită în majoritatea ţărilor UE, cu atât mai necesară în condiţiile modestei puteri de cumpărare a românilor.

Aceştia subliniază faptul că experienţa altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franta, Ungaria) nu probează nici cel mai mic efect asupra ţintei pretinse (îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei), ci mai degrabă redirecţionarea consumatorilor către produse mai ieftine şi mai slabe calitativ şi nutriţional, însoţită de stimularea comertului transfrontalier şi a economiei subterane.

"În lipsa unor date mai precise, Romalimenta nu se lansează în dezbateri şi în ipoteze privind cuantificarea impactului materializării unui astfel de proiect. Suntem convinşi că dialogul urgent şi direct cu conducerea Ministerului Sănătăţii va contribui la găsirea căilor eficiente de îmbunătăţire a sănătăţii publice. Romalimenta, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, alături de organizaţii medicale şi sportive, deruleaza un program educaţional multianual “Şi eu trăiesc sănătos”, având ca scop educarea copiilor în direcţia unui stil de viaţă sănătos cuprinzând atât nutriţia echilibrată, cât şi mişcarea zilnică. Programul este un exemplu de parteneriat public privat ţintit direct şi eficient către cea mai preţioasă resursă a ţării-tineretul", se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat joi că prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă o taxă pe fast-food şi pe berea cu alcool.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor