FDA, care luase peste picior oamenii care doreau să se trateze cu ivermectină, obligată să înghită broscoiul

Ivermectina pentru uz uman, folosită de peste 40 de ani pentru mai multe maladii, inclusiv paraziţi şi virusuri (Natasha Holt / The Epoch Times)
Matthew Lysiak
03.04.2024

La unsprezece zile după ce o soluţionare impusă de instanţă a cerut Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) să elimine toate mediile sociale şi directivele referitoare la ivermectină, o pagină web şi cea mai infamă postare a acesteia rămân online, sfătuind oamenii să nu folosească popularul medicament.

După ani de controverse legate de utilizarea ivermectinei pentru a combate COVID-19, FDA a fost de acord să îşi elimine postările din reţelele de socializare prin care îi îndeamnă pe oameni să nu mai folosească acest medicament, potrivit unei înţelegeri depuse la un tribunal federal din sudul Texasului, datată 21 martie.

Agenţia a eliminat deja o pagină pe care scria: "Ar trebui să iau ivermectină pentru a preveni sau a trata COVID-19? Nu". Cu toate acestea, postarea sa din 21 august 2021 de pe X (fostul Twitter) - în care FDA a scris: "Nu sunteţi un cal. Nu sunteţi o vacă. Serios, voi toţi. Opriţi-vă" - continua să rămână în direct pe platforma de socializare.

La momentul publicării, postarea a fost redistribuită de peste 67.000 de ori.

Mai mult, o pagină de pe site-ul agenţiei intitulată "Why You Should Not Use Ivermectin to Treat or Prevent COVID-19" (De ce nu ar trebui să folosiţi ivermectina pentru a trata sau preveni COVID-19) rămâne, de asemenea, în direct, în care agenţia afirmă că "FDA nu a autorizat sau aprobat ivermectina pentru utilizarea în prevenirea sau tratarea COVID-19 la oameni sau animale". Pagina mai spune că nu există date care să arate că ivermectina este eficientă împotriva COVID-19, în ciuda studiilor care arată că medicamentul este eficient împotriva bolii.

Dr. Mary Talley Bowden, un medic din Texas şi fondator al Coaliţiei pentru Libertatea Sănătăţii, a declarat pentru The Epoch Times că ea crede că agenţia întârzie inevitabilul pentru a evita ridiculizarea publică suplimentară.

"Bănuiala mea este că ei speră ca toată publicitatea negativă legată de acest caz să se stingă şi să le poată elimina în linişte, fără să observe atât de multă lume", a declarat Dr. Bowden, care a făcut parte dintr-un grup de medici ce au intentat iniţial un proces împotriva FDA.

"Avem de depăşit trei ani de propagandă falsă în ceea ce priveşte ivermectina", a adăugat ea.

Conform termenilor descrişi în acordul de înţelegere, agenţia are la dispoziţie 21 de zile pentru a "şterge şi a nu republica" pagini web şi mai multe postări în mass-media, inclusiv o postare din 26 aprilie 2022 pe reţelele de socializare care spune: "Nu este posibil să se mai facă nimic: "Ţineţi-vă caii, voi toţi. Ivermectina poate că este în trend, dar încă nu este autorizată sau aprobată pentru a trata COVID-19".

În schimbul eliminării postărilor şi a paginilor web, medicii care au dat în judecată agenţia renunţă la pretenţiile lor, se arată în dosar.

Un purtător de cuvânt al FDA nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, dar a declarat anterior pentru The Epoch Times, într-un e-mail, că agenţia "a ales să rezolve acest proces, mai degrabă decât să continue să se judece pentru declaraţii care durează între doi şi aproape patru ani".

Ivermectina există de zeci de ani, dar a devenit centrul unei controverse în 2020, după ce opinia medicală s-a divizat în ceea ce priveşte eficienţa sa ca tratament pentru COVID-19. Ulterior, mulţi farmacişti au refuzat să elibereze reţete pentru acest medicament.

Până în 2023, problema a ajuns într-o sală de judecată, într-un caz intentat de Dr. Bowden şi de alţi profesionişti din domeniul medical, când, la 8 august, un avocat care reprezenta FDA a confirmat că medicii sunt liberi să prescrie ivermectină pentru a trata COVID-19.

"FDA recunoaşte în mod explicit că medicii au autoritatea de a prescrie ivermectină pentru a trata COVID-19", a declarat Ashley Cheung Honold, un avocat al Departamentului de Justiţie care reprezintă FDA, în faţa Curţii de Apel a Statelor Unite pentru al cincilea circuit.

În ciuda declaraţiilor FDA, care afirmă acest drept al medicilor, mulţi farmacişti din întreaga ţară continuă să refuze să elibereze reţete de ivermectină pacienţilor pentru tratamentul COVID-19, potrivit doctorului Bowden.

Aceasta afirmă că, în cele mai multe cazuri, farmaciştii individuali nu sunt de vină şi adesea doar execută ordinele primite de la conducerea corporaţiei. Totuşi, ea susţine că a văzut, de asemenea, exemple în care farmaciştii au împiedicat pacienţii săi să primească medicamentele din cauza propriei "agende personale".

Mai mult, cu cât postările FDA rămân încă publice, cu atât este mai dificil pentru medici să se asigure că pacienţii primesc îngrijirile necesare, potrivit Dr. Bowden, care a adăugat că un farmacist a refuzat să elibereze o reţetă de ivermectină pe care ea o scrisese săptămâna trecută.

"Am tratat peste 6.000 de pacienţi cu COVID folosind o combinaţie de medicamente, inclusiv ivermectină. Toţi pacienţii mei care au primit un tratament timpuriu sunt în viaţă şi sănătoşi. Cu cât mai repede se elimină postările, cu atât mai bine, dar avem mult de lucru pentru a reeduca publicul", a declarat Dr. Bowden.

FDA are termen până la 11 aprilie să şteargă postările rămase, potrivit înţelegerii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor