FBI a arestat doi bărbaţi la New York, acuzaţi de încercarea de a-l ucide pe Obama

Barack Obama
Barack Obama (.)
Mioara Stoica
20.06.2013

Doi bărbaţi au fost arestaţi marţi la New York, acuzaţi de încercarea de a produce şi a detona o armă "de distrugere în masă" pentru a-l ucide pe preşedintele Barack Obama, atribuind acestuia responsabilitatea pentru atacul din Boston.

Presa relatează că unul dintre ei, Glendon Scott Crawford, în vârstă de 49 de ani, din Galway, statul New York, a petrecut luni de zile într-o încercare de a produce un dispozitiv de raze X care emite o cantitate letală de radiaţii capabile să explodeze la distanţă. Potrivit FBI, Crawford a fost recrutat de către Eric J. Feight, în vârstă de 54 de ani, din Hudson (statul New York), de asemenea, arestat marţi.

Crawford şi Feight, care sunt acuzaţi de „conspiraţie pentru furnizare de material terorist prin intermediul armelor de distrugere în masă”, au vrut să-şi ascundă armele într-un camion, care conform experţilor de la FBI ar fi fost "funcţional" şi "letal". În timpul interogatoriului, Crawford a făcut referire la un "om politic" şi la o "organizaţie musulmană", ca posibile ţinte de atac. În conformitate cu o sursă apropiată anchetei, această figură politică ar fi fost chiar preşedintele american.

Anchetatorii au găsit un mesaj scris de Crawford pe 15 aprilie: "Politicile lui Obama au cauzat toate astea", spune textul, care ar fi fost scris cu o zi înainte de atacul din Boston. "Guvernul său a adus musulmanii în ţara noastră fără nici un control. Nu trebuie să respecte legile", a adăugat autorul.

FBI-ul îl investiga pe Crawford înca de anul trecut, după ce acesta s-a prezentat într-o sinagogă din Albany (statul New York), spunând că are o tehnologie care poate ucide "duşmanii Israelului în timp ce aceştia dorm". Ca urmare, reprezentanţi ai sinagogii au avut întâlniri secrete cu Crawford, întâlniri despre care există înregistrări.

Într-o conversaţie, în luna iunie a anului trecut, Crawford - pe care FBI îl descrie ca fiind un membru al Ku Klux Klan - numeşte proiectul său "Hiroshima pe un comutator de lumină". Două luni mai târziu, acesta ar fi cerut bani de la un oficial al Ku Klux Klan-ului, care a informat FBI-ul, permiţând ca doi agenţi ai agenţiei 007 să se infiltreze şi să se întâlnească cu presupusul atentator.

Cu ajutorul celor doi 007 sub acoperire, Crawford şi Feight şi-au cumpărat piesele necesare. Marţea trecută urma sa se efectueze o testare a dispozitivului pentru detonarea armei care, potrivit anchetatorilor, ar fi fost alimentată de la auto-bricheta din camion. Cei doi şi-au dat întâlnire marţea trecută pentru a conecta toate componentele armei letale, dar au fost arestaţi.

Crawford este mecanic la General Electric, o companie pentru care Feight lucra ca consultant în inginerie. La acest moment este exclus că o parte a activităţii infracţionale să fi avut loc la sediul societăţii. Societatea l-a suspendat imediat din funcţie pe Crawford şi "cooperează pe deplin cu ancheta", a afirmat într-o declaraţie directorul de comunicare, Jim Healy. Un judecător trebuie să decidă acum dacă cei doi bărbaţi vor fi puşi sub acuzare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor