Fără precedent. Protest al retailerilor din mall-uri. Unele magazine nu se deschid

Protest al retailerilor (Facebook)
Epoch Times România
15.06.2020

Mall-urile se redeschid de pe 15 iunie însă nu toate magazinele vor funcţiona. Mai exact, Organizaţia Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL anunţă că membrii săi nu îşi vor relua activitatea în "centrele comerciale incorecte", respectiv acele centre care au continuat să solicite plata chiriei pentru ultimele luni, în condiţiile în care, prin acte normative, activitatea retailerilor a fost oprită.

"Autorităţile au luat decizia de a opri activitatea de comercializare cu amănuntul a bunurilor şi serviciilor nealimentare în centrele comerciale, dar nu au intervenit şi cu clarificări privind derularea în această perioadă a relaţiilor dintre comercianţi şi proprietarii de centre comerciale. În aceste condiţii, deşi au existat exemple de comportament corect de afaceri din partea deţinătorilor de centre comerciale, mulţi alţii au adoptat o atitudine incorectă şi imorală, solicitând în continuare plata chiriei şi demarând procedurile de executare silită a chiriaşilor", transmite RORETAIL într-un comunicat de presă.

"Autorităţile române au oprit prin acte normative activitatea magazinelor de retail non alimentar din centrele comerciale pentru 3 luni. Nu doar toţi proprietarii de mall-uri, dar şi autorităţile române trebuie să înţeleagă responsabilitatea ce le revine în a nu împinge în colaps industria de retail non-alimentar. Cerem corectitudine şi solidaritate. Cerem normalitate: zero chirie pentru perioada în care nu am fost lăsaţi să utilizăm aceste spaţii. Ne gândim la angajaţii noştri cărora vrem să le păstrăm parcursul profesional. Ne gândim la clienţii noştri care îşi doresc produsele noastre şi merită diversitate de oferte. Ne gândim la antreprenorii români – furnizori, producători, comercianţi – care merită o cotă de piaţă în propria ţară", a declarat Cosmin Savu Cristescu, secretar general RORETAIL.

Apelul RORETAIL are în vedere stabilirea unei noi relaţii comerciale între retailerii nealimentari şi reprezentanţii centrelor comerciale, axată pe două elemente principale: zero chirie şi publicitate pentru perioada suspendării activităţii magazinelor şi adaptarea contractelor la trafic şi vânzări, după deschiderea magazinelor.

În consecinţă, în data de luni şi marţi 15-16 iunie, magazinele vor rămâne închise în centrele comerciale care au solicitat plata chiriilor pentru ultimele luni. De miercuri, 17 iunie, magazinele vor fi redeschise, însă afişând public protestul comercianţilor, iar personalul va purta banderolă şi însemne specifice. Protestul RORETAIL este declarat pe o perioadă nedeterminată, până la soluţionare.

Unul dintre retailerii care s-au alăturat acestui demers este Kitchenshop, care reclama lipsa de dialog şi de ÎNŢELEGERE din partea unor PROPRIETARI de mall.

"Ne-am alăturat acestui protest al Organizaţiei Roretail din cauza lipsei de dialog şi înţelegere din partea unor proprietari de mall. Toţi retailerii, în perioada în care autorităţile au decis sistarea activităţii în mall-uri, au avut cifra de afaceri zero. Nefiresc, mall-urile au facturat chirii la întreaga valoare, deşi cheltuielile pe care le-au avut au fost reduse considerabil. Din punctul nostru de vedere, acesta nu este un parteneriat real. Un alt aspect este cel legat de negocierea condiţiilor contractuale viitoare, care nu mai pot fi aceleaşi ca înaintea pandemiei. Dacă mall-urile se aşteaptă să fie coadă în continuare pentru obţinerea unui spaţiu de 150 mp la 10000-15000 euro chirie/luna, se înşeală. Situaţia nu are cum să mai fie la fel, când mare parte din populaţie a fost afectată de reducerea veniturilor. Ne aşteptăm, implicit, la o scădere a traficului de clienţi în următoarele luni. Din informaţiile pe care le avem, în jur de 100 de magazine din centre comerciale cu care nu s-a putut dialoga nu au reluat activitatea. Sperăm ca acest protest inedit să aibă ecou şi să fie un început şi o lecţie pentru cei ce cred că deţin puterea", a declarat, pentru Epoch Times, Evelina Morar, director comercial al Kitchenshop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor