Fără precedent: Ambasada SUA emite o alertă de securitate pentru România. "Ameninţări împotriva instituţiilor religioase"

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec (Captura video Agerpres)
Andrei Pricopie
12.10.2024

În weekendul 11-13 octombrie ar putea avea loc ameninţări împotriva instituţiilor religioase din România, le-a transmis Ambasada SUA din Bucureşti cetăţenilor americani.

"Ambasada SUA a fost informată despre ameninţări potenţial îndreptate împotriva unei sinagogi, a unui templu sau a unei moschei din România în perioada weekendului 11-13 octombrie. Ambasada recomandă cetăţenilor americani să fie extrem de prudenţi în apropierea instituţiilor religioase din România în această perioadă", se arată în alerta de securitate emisă de americani.

Mesajul diplomaţiei SUA vine în contextul în care în acesta perioadă evreii sărbătoresc Ziua ispăşirii (Yom Kippur).

Ce recomandă Ambasada SUA:

- Fiţi deosebit de prudenţi şi luaţi în considerare evitarea instituţiilor religioase în această perioadă.

- Menţineţi un profil discret.

- Fiţi conştienţi de împrejurimile voastre.

- Revizuiţi-vă planurile personale de securitate.

Reacţia SRI

"În prezent, SRI nu are date şi informaţii care ar putea conduce la solicitarea creşterii nivelului de alertă teroristă. Ţinând cont, totuşi, de contextul internaţional de securitate şi evenimente religioase care se întâmplă în acest weekend, SRI cu structurile competente, împreună cu toate celelalte structuri şi instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, va manifesta o atenţie sporită pentru prezervarea stării de securitate în România", a declarat Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.

Reacţia MAI

Ministerul de Interne a transmis că, în acest weekend, structurile MAI se vor afla la datorie, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică.

"Astfel, poliţiştii, jandarmii, poliţiştii de frontieră, împreună cu partenerii instituţionali, se vor afla în stradă, o atenţie deosebită fiind acordată zonelor în care se desfăşoară ceremonii religioase, lăcaşurilor de cult şi locurilor cu public numeros, pentru siguranţa tuturor cetăţenilor", a transmis MAI.

Ministerul de Interne le cere persoanelor care observă posibile încălcări ale legii să sesizeze structurile abilitate, prin numărul unic de urgenţă 112 sau, după caz, la cel mai apropiat echipaj al Ministerului Afacerilor Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor