Extinderea acordului României cu FMI, aprobată

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Erik de Vrijer.
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Erik de Vrijer. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
21.03.2013

Acordul încheiat între România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi extins cu trei luni, măsura fiind aprobată de board-ul băncii. Astfel, actul va fi valabil până în luna iunie, timp oferit autorităţilor române pentru a îndeplini obiectivele asumate. Dacă acordul nu ar fi fost prelungit, acesta se încheia în mod normal pe 30 martie.

"Extinderea, cerută de autorităţile române, le va oferi timpul de implementare a măsurilor necesare pentru finalizarea evaluărilor a şaptea şi a opta în cadrul acordului. Prelungirea va asigura mai ales o oportunitate pentru reducerea arieratelor autorităţilor centrale şi locale, precum şi pentru luarea de măsuri pentru îmbunătăţirea guvernantei companiilor de stat", se menţionează într-un comunicat al FMI.

Guvernul are în plan să încheie un nou acord cu FMI, după expirarea celui aflat în derulare. În prezent, autorităţile române au acces la fonduri în valoare de cinci miliarde de euro, de la FMI şi UE, şi pe care le vor accesa doar în caz de necesitate.

Guvernul s-a angajat, în relaţia cu FMI, să ia mai multe măsuri de reforme structurale şi să efectueze privatizări până în luna mai pentru a se reînnoi acordul cu Fondul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor