Experţi, inclusiv Amal Clooney, susţin cererea procurorului CPI privind mandatele de arestare pentru crimele din Gaza

Amal Clooney (Getty Images)
Redacţia
22.05.2024

Un grup de experţi independenţi, printre care se numără şi avocata specializată în drepturile omului Amal Clooney, a susţinut decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a solicita mandate de arestare pentru liderii israelieni şi ai Hamas în legătură cu războiul din Gaza, considerând-o "un pas istoric pentru victimele" conflictului, relatează Reuters.

Procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a declarat luni că a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant şi trei lideri Hamas - Yahya Sinwar, Mohammed Deif şi Ismail Haniyeh.

Liderii israelian şi palestinian au respins acuzaţiile de crime de război, iar reprezentanţii ambelor părţi au criticat decizia lui Khan.

Citiți și Procuror CPI cere mandate de arestare pentru şeful Hamas şi premierul Netanyahu. Sunt vizaţi şi alţi oficiali israelieni de top

Clooney şi alţi cinci experţi, inclusiv doi foşti judecători la tribunalele penale de la Haga, au declarat că au fost convocaţi la cererea lui Khan în ianuarie pentru a evalua materialul furnizat de procuror şi pentru a oferi consultanţă juridică.

Într-un raport datat în 20 mai, aceştia au declarat că au efectuat "un proces amplu de revizuire şi analiză", inclusiv declaraţii ale martorilor şi înregistrări video şi fotografii autentificate obţinute de anchetatorii CPI.

Detaliile privind cererea şi probele nu au fost făcute publice.

Citiți și Biden, despre demersul procurorului CPI privind mandatele de arestare ale liderilor israelieni: Este scandalos

Grupul de experţi s-a declarat "convins că procesul a fost echitabil, riguros şi independent şi că cererile procurorului de emitere a mandatelor de arestare sunt întemeiate pe lege şi pe fapte".

"Astăzi, procurorul a făcut un pas istoric pentru a asigura dreptate pentru victimele din Israel şi Palestina, prin emiterea cererilor pentru cinci mandate de arestare care acuză crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de lideri de rang înalt ai Hamas şi ai Israelului", a scris panelul în Financial Times.

Un grup de judecători de instrucţie va stabili dacă dovezile susţin mandatele de arestare. Instanţa nu dispune de mijloace pentru a pune în aplicare astfel de mandate, iar ancheta sa privind războiul din Gaza a întâmpinat opoziţia Statelor Unite şi a Israelului.

Citiți și O româncă, una dintre cele trei persoane care vor decide dacă premierul şi ministrul Apărării din Israel pot fi arestaţi

Peste 35.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul din Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă, iar agenţiile umanitare au avertizat asupra foametei şi a penuriei generalizate.

Israelul şi-a început ofensiva militară în Gaza după un atac condus de gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, în care au fost ucise 1.200 de persoane în Israel şi peste 250 au fost luate ostatice, la 7 octombrie anul trecut, potrivit bilanţurilor israeliene.

Amal Clooney este profesor adjunct la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Columbia, din juriu făcând parte şi fostul preşedinte al tribunalului ONU pentru fosta Iugoslavie Theodor Meron, care a trăit Holocaustul când era copil în Polonia.

Citiți și Cine este liderul militar secret al Hamas care a pus la cale atacul asupra Israelului din 7 octombrie

De asemenea, din panel au mai făcut parte fostul judecător al CPI Adrian Fulford, expertul în drept internaţional şi drepturile omului Danny Friedman, Helena Kennedy - membră a Camerei Lorzilor din Marea Britanie, şi Elizabeth Wilmshurst, fost consilier juridic adjunct în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Commonwealth-ului din Regatul Unit.

Aceştia au fost susţinuţi de Marko Milanovic şi Sandesh Sivakumaran, profesori de drept internaţional, care au acţionat în calitate de consilieri academici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor