Expert în războiul cibernetic: Hackerii au început să vizeze centralele nucleare

(Adam Berry/Getty Images)

Hackerii au început să vizeze centralele electrice şi nucleare din jurul lumii, precum şi alte infrastructuri critice, a avertizat un expert senior israelian în securitatea cibernetică, conform Jerusalem Post.

Colonelul dr. Gabi Siboni, director al Programului de Securitate Cibernetică din cadrul Institutului pentru Studii legate de Securitatea Naţională din Tel Aviv, a declarat că recenta “infiltrare majoră a companiei Sony Pictures şi faptul că Home Deport şi Target Corporation au fost victime ale atacurilor cibernetice, afectând milioane de clienţi, reprezintă cea mai mică dintre grijile lumii.”

“Subminarea şi posibila infiltrare a infrastructurii critice este cea mai severă formă de atac cibernetic. Prin astfel de atacuri asupra avioanelor sau a turnurilor de control a traficului aerian, de exemplu, hackerii ar putea să cauzeze accidente sau chiar să paralizeze sisteme întregi de zbor. Începând de acum, acest gen de tehnologii este domeniul exclusiv al statelor dezvoltate”, a continuat el.

“Agresiunea cibernetică este larg utilizată şi a devenit o armă de bază în conflictele internaţionale. Ţările sunt responsabile pentru atacuri asupra majorităţii infrastructurii naţionale, şi guvernele din lumea Occidentală au înţeles că trebuie să aloce resurse nu numai pentru a cumpăra noi tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană, dar şi în domeniul infrastructurii pentru apărarea cibernetică”, a declarat Siboni.

Comparând cooperarea strânsă dintre SUA şi Israel în privinţa dezvoltării de rachete şi sisteme de antirachetă precum Iron Dome şi Arrow, Siboni a declarat că o cooperare bilaterală în privinţa apărării cibernetice este cu mult în urmă.

“Companiile şi tehnologiile israeliene se luptă să obţină un punct de sprijin pe piaţa federală americană a apărării şi sunt lăsate să opereze în principal în sectorul privat. Cooperarea în câmpul securităţii cibernetice are încă de depăşit unele obstacole, unul fiind suspiciunea,” a declarat Siboni, adăugând că atacurile cibernetice nu sunt domeniul exclusiv al sectorul privat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.