Expert american: Phenianul la un pas de a produce rachete balistice capabile nuclear

Un focos capabil să reziste căldurii extreme din timpul reintrării în atmosferă reprezintă ultimul obstacol în producerea, de către Phenian, a unei rachete balistice intercontinentale, consideră Jeffrey Lewis, expert de top în problema rachetelor nord-coreene.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Lewis a precizat că “Este aproape sigur că Phenianul deţine un focos nuclear compact capabil să fie încărcat pe o viitoare rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

"Principala întrebare de acum este nu dacă focosul este suficient de mic pentru a fi montat pe o ICBM, ci dacă va supravieţui şocului, vibraţiilor şi temperaturilor extreme la care va fi supus un focos nuclear pe o traiectorie intercontinentală”, când racheta va fi lansată în spaţiu şi apoi va reintra în atmosfera Pământului.

"Focosul pregătit pentru racheta Hwasong-12 a experimentat temperaturi similare cu cele pe care le înfruntă o rachetă balistică (deşi pentru o perioadă de timp mai scurtă) şi a supravieţuit.

Separat, Coreea de Nord a publicat imagini cu un test terestru aparent reuşit, desfăşurat anul trecut şi care a implicat reintrarea unui vehicul [în atmosfera Pământului]”, a mai afirmat Lewis.

Patru noi sisteme au fost testate în ultimele patru săptămâni, inclusiv rachete balistice de rază scurtă şi medie.

Noua rachetă balistică de rază intermediară a Coreei de Nord ar putea lovi confortabil Guamul. În acelaşi timp, Phenianul a testat cu succes noi rachete de croazieră antinavă.

Expertul a emis un avertisment înfiorător celor care ignoră Coreea de Nord, cerând să nu se minimalizeze capabilităţile celui mai paranoic regim comunist al Planetei.

În ultimele câteva luni, regimul comunist nord-coreean a testat o varietate de rachete capabile nuclear într-un ritm fără precedent.

Comentariile expertului au fost făcute la o zi după ce dictatorul nord-coreean Kim Kong-un a fost fotografiat aplaudând la o prezentare în care avioane de luptă distrugeau portavioane inamice.