Există o “mare probabilitate” ca CPI să emită mai multe mandate de arestare pentru Putin şi alţi înalţi oficiali ruşi

Vladimir Putin
Vladimir Putin (The Epoch Times)

Curtea Penală Internaţională (CPI) analizează legăturile dintre compania militară privată Wagner şi conducerea rusă, ceea ce ar putea duce la un nou mandat de arestare pentru liderul rus Vladimir Putin în legătură cu crimele comise de "wagnerieni" în Ucraina, a declarat David Scheffer, fost Ambasador General pentru crime de război al Departamentului de Stat al SUA, relatează VOA citată de Yahoo News.

"Există o mare probabilitate de noi mandate de arestare, din cauză că preşedintele Putin continuă să se expună aproape zilnic la comiterea de crime nemiloase sau la instigarea de crime grave", a precizat Scheffer.

"Din cauza asocierii sale cu grupul Wagner, pe care Putin însuşi a recunoscut-o direct, el ar putea deveni ţinta unei investigaţii. În cele din urmă, Curtea Penală Internaţională ar putea emite un mandat de arestare pe numele lui Putin pe baza activităţilor Grupului Wagner".

Curtea Penală Internaţională are o mare experienţă în gestionarea cazurilor care implică companii militare private similare şi guverne care sprijină şi finanţează astfel de "grupuri nestatale", a adăugat el.

Declaraţia lui Putin despre faptul că Grupul Wagner a fost finanţat din bugetul Rusiei oferă motive pentru a trage la răspundere Rusia şi pe Putin pentru acţiunile "wagnerienilor", a subliniat profesorul de drept Philippe Sands de la University College London, adăugând că remarcile lui Putin ar putea avea consecinţe grave în ceea ce priveşte tragerea la răspundere a Moscovei pentru acţiunile mercenarilor Wagner şi pentru tragerea la răspundere personală a lui Putin în calitate de lider al Rusiei.

Părerile juridice sunt împărţite, dacă simpla finanţare a Grupului Wagner este sau nu o dovadă suficientă pentru a trage pe cineva la răspundere pentru o crimă internaţională.

Recunoaşterea de către Putin a unei legături directe cu Wagner înlătură posibilitatea ca acesta să nege "controlul suficient" asupra acţiunilor acestui grup militar privat, ceea ce ar putea consolida cazul pentru noi mandate de arestare.

Emiterea acestor mandate va depinde în primul rând de acţiunile procurorului CPI.

Şeful CPI, Piotr Hofmanski, a declarat că procurorul poate solicita mandate de arestare de la judecătorii de cameră preliminară, care vor stabili dacă există motive pentru emiterea unor viitoare mandate.

De asemenea, el a confirmat că procurorul investighează în mod activ noi cazuri în Ucraina şi în alte ţări, indicând că este posibil să apară şi alte acţiuni.

Mai trebuie remarcat faptul că statutul juridic al Grupului Wagner în Rusia rămâne neclar.

Reamintim că, în primăvara acestui an, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Alexeievna Lviva-Belova, relatează Guardian.

Într-o declaraţie, CPI a afirmat că există "motive rezonabile" pentru a crede că liderul rus "poartă răspundere penală" pentru "crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copiilor) şi cea de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă".

Acesta scrie că există, de asemenea, "motive rezonabile" pentru a crede că Lviva-Belova "poartă răspundere penală individuală" pentru "crimă de război de deportare ilegală a populaţiei (copiilor) şi cea de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe